Zelf gezonde rijstepap maken voor 8+ maanden

Hoe ouder de baby’s worden, des te grover de textuur mag zijn van het eten. Zo leren ze kauwen wat onder andere goed is voor de (spraak)ontwikkeling. Vroeger maakte mijn moeder altijd Bubur voor mij. Dit was een milde indonesische rijstepap. Super simpel. Dit is mijn versie voor mijn dochtertje van 10 maanden. Is je kindje wat jonger? Dan kan je de ingrediënten fijner snijden of even in de blender doen.

IMG_1455

1) Als eerste snijd ik een halve courgette doormidden. Vervolgens snijd ik deze in dunne plakjes om daarna in kleine blokjes te snijden. Deze kook ik op een lager vuurtje. Het is goed als ze beetgaar zijn. Dan haal ik de courgetteblokjes eruit en doe dit in een kommetje met een beetje kookvocht.

IMG_1457

2) Dan snijd ik 1 kipfilet in grove stukken. Deze laat ik in hetzelfde kookvocht op laag vuur gaar koken. Als deze klaar is dan haal je alleen de kip eruit.

IMG_1461

3) Het ziet er misschien een beetje smerig uit, maar het is juist hartstikke gezond! Hier is de groente en kip in gekookt, waardoor alle smaken erin getrokken zijn. Een soort verse bouillon dus.

IMG_1467

4) Nu gaan we de rijstepap maken. Ik had nog gekookte pandanrijst over. Deze rijst is van nature lekker zacht. Schat zelf in hoeveel rijst er naar verhouding bij moet. Het beste is 50% vocht en 50% rijst. Het geeft niet als er veel vocht over is, want de rijst zuigt veel op. De rijst leg ik in de kip/groentebouillon die we net hebben gemaakt. Zo trekken alle smaken erin. Mocht je geen kant-en-klare rijst hebben, was dan een kopje rijst schoon onder stromend water en doe dit dan erin. Laat alles zachtjes sudderen tot er een mooie pap ontstaat.

IMG_1469

Zo ziet de rijstepap eruit als het klaar is.

IMG_1463

5) Snijd dan de kipfilet in fijne stukjes over de breedte. Zo kan je kindje de kip fijner eten dan in slierten. Als je wilt kan je de kipstukjes ook met de hand pluizen.

IMG_1476

6) Pak nu de courgette en de stukjes kip en leg die op de rijstepap. Roer alles door elkaar. Bepaal zelf voor je kindje hoeveel zij/hij eet of op kan.

IMG_1478

Dit is het resultaat! Vol van smaak en hartstikke gezond. Ayumi vind dit recept super lekker. Waarschijnlijk heb je nu genoeg gemaakt om een paar porties in te vriezen.

IMG_1483

Mocht je de pap te dik vinden dan kan je nog wat kookvocht er bij toevoegen. Vaak roer en stamp ik er met mijn lepel door heen zodat het echt smeuïg word. Eet smakelijk!

Ik hoop dat je het eens gaat uitproberen, want het is zo makkelijk om te maken. Je kan elke groente toevoegen die je lekker lijkt.

Heb je zelf nog een fijn recept voor een babyhapje?

1 Comment

  1. Sharina 16 april 2014 / 22:43

    Leuk artikel, ik ga het zeker proberen! Heb je nog meer van zulke leuke tips qua voeding?

    Groetjes,
    Sharina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *