Vrouwenpraat: Onregelmatige menstruatie en de pil (persoonlijk)

Oké, dit is nu niet het meest smakelijke of charmante onderwerp om openlijk over te praten, maar het is wel fijn om er gewoon over te kunnen praten. Tegenwoordig is niks te gek toch? Vrouwen onder elkaar.. 😉 Ookal is het persoonlijke informatie, soms is het voor anderen herkenbaar, kunnen vrouwen ervaringen uitwisselen en zo elkaar helpen. Dus, vandaag een persoonlijk vrouwenpraatje over mijn onregelmatige menstruatie.

ANTICONCEPTIE

Een poos terug schreef ik over mijn ervaring met de pil en hoe depressief ik daarvan werd. Ik was gestopt, raakte uiteindelijk zwanger en na mijn zwangerschappen koos ik voor de “beruchte” Mirena spiraal. De eerste maanden waren onaangenaam. Pas toen ik dacht dat het “ideaal” was voor mij, stootte mijn lichaam de Mirena af. Na de Mirena spiraal was mijn menstruatiecyclus een regelrechte ramp. Dit had ik nog nooit eerder meegemaakt.

ONREGELMATIGE MENSTRUATIE

Hiervoor kon ik een timer zetten op mijn menstruatie. Na de Mirena had ik last van hele zware bloedingen. Maandverband was een lachertje en zelf kraamverband was niet voldoende. Elke menstruatie lekte ik ‘s nachts door. Echt heel vervelend en vies. Wat ik dan deed? In de weer met tampons EN kraamverband en dan 2x ‘s nachts uit bed om alles te verschonen. Niet normaal toch? Ik had ook veel meer last van mijn hormonen. Ik kon er echt niks aan doen. Tijdens deze periode voelde ik mij chagrijnig, ontzettend prikkelbaar en opvliegerig. Niet gezellig. Ook had ik meer last van buikpijn dan hiervoor.

Na de Mirena kreeg ik een onregelmatige menstruatie. Elke keer was het anders. Soms om de 2 weken, maar ook wel eens om de 1,5 week. Net als je denkt dat je klaar bent, kan je je trukendoos weer opentrekken. Het was een rollercoaster van hormonen. Na een half jaar kwam het een beetje in balans. Dat was helaas van korte duur. De maanden daarop was het weer feest..

DE PIL

Ik kon zo niet langer doorgaan, want ik werd er helemaal gek van. Waar ligt het nou aan? Ivm met mijn familiegeschiedenis werd ik bang. Zou ik iets slechts in mijn baarmoeder hebben? Zit er iets in mijn eierstokken? Word ik ziek? Ik kreeg er buikpijn van en werd onzeker. Wanneer hield het nou op?!
Om er zeker van te zijn heb ik een echo gehad en gelukkig zag alles er prima uit! Geen rare vleesbomen of cystes. Voor de zekerheid heeft de dokter ook een uitstrijkje laten maken en dat was ook in orde. Wat een opluchting!

De dokter adviseerde mij om aan de pil de beginnen. Door de hormonen kon ik mijn menstruatie zelf weer een “ritme” geven en zou mijn menstruatie in balans komen. Minder last, minder vloeien en eventueel zelfs doorslikken als ik dat zou willen. Het klonk zo eenvoudig. Echter ben ik niet voor niets gestopt met de pil en vind ik het verschrikkelijk. Ik heb lang getwijfeld en uiteindelijk ben ik aan een strip begonnen.
De eerste dagen voelde ik mij niet lekker en vooral ‘s nachts werd ik kotsmisselijk wakker. Geen fijne bijwerking. Na 5 dagen was ik er klaar mee. Vreselijk om zo misselijk te zijn. Ik had het er niet voor over om door te gaan tot mijn lichaam eraan kon wennen. Ik wil liever normaal functioneren en mijn gezinsleven gaat ook gewoon door hier. Dan maar een “bloeddoos”.. Hormonen slikken was geen optie meer. Wat een gedoe hè?

HOE GAAT HET NU?

Mijn lichaam was blijkbaar gezond, ik slikte geen hormonen en ik at gezond. Watskeburt? Waarschijnlijk was het antwoord simpel: stress! Het gekke is dat ik het zelf niet echt doorhad. Ik ben iemand die steeds maar doorgaat en alles probeert te doen. Huishouden, kinderen verzorgen en entertainen, video’s maken, blogs schrijven, enz. enz. Natuurlijk was ik volop bezig met onze bruiloft en vloog ik door onze checklist heen. In principe kreeg ik het wel voor elkaar. Echter had ik blijkbaar onbewuste stress en raakte mijn lichaam van streek. Na de bruiloft werd ik voor mijn gevoel maar niet ongesteld. Oh nee, toch niet zwanger?!
Nee hoor. Ik had voor het eerst een normale menstruatiecyclus! Wie had dat nou gedacht..

Een onregelmatige menstruatie kan door verschillende oorzaken komen. Invloed van stress, intensief sporten, slechte voeding. Maar het kan ook hormonaal zijn of iets lichamelijks. Mijn tip: luister goed naar jezelf en let op jouw lichaam. Noteer alles rondom je menstruatiecyclus en de klachten die je ervaart. Met een overzicht kan je makkelijk naar een huisarts stappen of wie weet ontdek je zelf waar de oorzaak kan liggen. Zorg goed voor jezelf! 🙂

Heb jij hier wel eens te maken mee gehad? Wat had je toen gedaan? Volg me ook op
: Instagram Facebook Bloglovin Youtube

8 Comments

 1. Nina 18 augustus 2016 / 09:08

  Lijkt mij zo lastig! En ik vind de pil ook vreselijk, maar de alternatieven spreken me evenmin aan. Ik ga straks voor een lichtere variant, ben nog aan het ontzwangeren. Heb ook wel eens over een app gehoord die de dagen aangeeft dat je safe bent, maar daar begin ik niet aan.

  • KoalaBeautyMama 18 augustus 2016 / 19:26

   Lekker je tijd nemen hoor met het ontzwangeren en doe vooral wat goed voelt. Een app? Ja, ik had ook gehoord van zo’n apparaat die het bijhoudt. Nou, en straks zwanger hahaha dacht het niet. 😛

 2. Priscilla 18 augustus 2016 / 09:45

  Ik herken wel dingen in jouw verhaal. Ik lek ook altijd door en kan idd ook niet tegen de pil. Mede door jouw verhaal durf ik niet aan de mirena te beginnen. Het blijft een drama die menstruatie maar ik denk dat ik het maar uitzing! Heb weleens een jaar gehad dat het totaal wegbleef. Heerlijk! Maar volgens mij kwam dat ook door stress icm een te laag gewicht.

  • KoalaBeautyMama 18 augustus 2016 / 19:25

   Ja, de Mirena is “tricky”. Voor mij was het niks, maar mijn vriendin heeft er bijvoorbeeld nooit last van gehad. Vervelend he! Succes ermee x

 3. Mariëlle 18 augustus 2016 / 13:23

  haha dit klinkt heel herkenbaar.. Ik vind de pil maar niks, ben altijd bang dat ik hem vergeet. Maar de alternatieven sta ik ook niet echt om te springen. So what to do?

  • KoalaBeautyMama 18 augustus 2016 / 19:24

   Ja lastig he om verder te kijken wat de mogelijkheden zijn. Vaak helpt het om een overzicht te maken en te kijken waar de oorzaak kan liggen. Als er echt geen andere optie is dan is het helaas afwachten tot jouw lichaam weer in balans is denk ik..?

 4. lana 18 augustus 2016 / 19:24

  mijn cyclus was daarvoor altijd heel onregelmatig waardoor ik aan de pil ben gegaan.
  Om praktisch redenen heb ik mijn pil eens blijven doornemen en nu is heel mijn cyclus in de war :/
  De dokter heeft mij nu op een sterkere pil gezet om mijn baarmoederslijmvlies weer te laten opbouwen, ik hoop dat het nu wel weer goed komt.

 5. Mandy 21 augustus 2016 / 17:36

  Ik herken zoveel in jouw verhaal.
  Gestopt met de pil omdat ik dit niet meer trok. Toen de mirena spiraal genomen, dit leek eerst goed te gaan, maar later stootte mijn lichaam het af. De mirena heb ik er inmiddels uit laten halen en inmiddels gebruik ik niks meer. De eerste paar weken was het vreselijk. Ik bloedde zó erg. Ik kon ook niet meer naar het werk daardoor. Inmiddels is mijn menstruatie wel weer regelmatig en ben ik ook niet zo heftig ongesteld als met de pil. Hopelijk blijft dit zo!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *