Van borstvoeding overstappen naar flesvoeding

Voor de geboorte van onze kleine man, liet ik in een artikel weten dat ik graag borstvoeding wilde geven. Mijn bedoeling was om de eerste borstmelk te geven aan de baby, omdat hierin de meeste waardevolle stoffen zitten. Bij ons eerste kindje Ayumi had ik dit ook gedaan. Ik had toen ongeveer 2 maanden borstvoeding gegeven toen ik overging naar de fles. Gelukkig kwam na de tweede bevalling mijn borstproductie goed op gang. Zoveel tieten met melk dat ze af en toe ontplofte en dat er spontaan een straaltje uitliep. Iemand een milkshake? Nee, smoothie misschien? 😛

Na 3 weken ben ik rustig gaan afbouwen naar de fles. Er wordt geadviseerd dit in ongeveer 7 weken te doen. Je vervangt elke week 1 voeding, zodat je borsten de kans krijgen om eraan te wennen. En natuurlijk zodat je kindje er ook aan gewend raakt. De eerste week had ik last van harde plekken in mijn borsten. Om de druk eraf te halen heb ik gewoon de baby aangelegd tot ze soepel aanvoelde. Op gegeven moment merkte ik dat Masato minder goed aan de borst dronk. Terwijl hij wel goed dronk aan de fles. Kan me voorstellen dat het best gek is voor zo’n kleintje. Eerst krijgt hij een tepel, daarna een fles en daarnaast nog een fopspeentje. Hij heeft het heel goed gedaan moet ik zeggen.

De overgang van borstvoeding naar flesvoeding is erg soepel verlopen, waardoor ik na 5 weken volledig op de flesvoeding zit. Hij heeft geen last gehad van buikkrampjes en heeft regelmatig normale ontlasting. Mijn borsten voelde na een week aangenaam aan en had geen last van stuwing of pijn. Blijkbaar heeft mijn lichaam de hint snel opgepakt waardoor de melkproductie vlug is verminderd. Mijn missie is geslaagd!

IMG_2520

Eerlijk gezegd keek ik een beetje tegen de borstvoeding op. Dat gelurk aan je tiet, pijnlijke tepels, enzovoort. Ik kan je zeggen dat het echt is meegevallen! In het begin was mijn huid wel gevoelig en deed het in het begin even pijn, maar uiteindelijk geen tepelkloven of andere horrorverhalen. Masato is een rustige baby die lekker op zijn gemak aan mama’s borst drinkt. Ayumi daarentegen was net een pitbull. Die hapte krachtig en liet niet meer los haha.

Ik heb zelfs gevoed in het openbaar. Nou ja, in de auto en op een schoon toilet. Wat een heerlijk gevoel gaf dat. Dat ik als moeder mijn kindje kon geven wat hij nodig had op dat moment. Ook ‘s avonds pak ik hem gauw uit zijn bedje en hoef ik alleen mijn shirt omhoog te trekken. Zo makkelijk! Ik heb er ontzettend van genoten. Ik snap nu wat sommige moeders bedoelen over dat “intieme” moment met je baby.
Aan de andere kant was ik weer blij dat ik een fles kon geven. Geen tieten die ontploffen of melk spuiten, gewoon normaal je eigen bh en kleding aan en geen zorgen maken dat je niet weg kan of eerder naar huis moet. Allebei heeft het zijn voor en nadelen. Zolang je kindje tevreden is en goed groeit, maakt het volgens mij niets uit. Luister naar je kindje. Luister naar jezelf en volg je gevoel. Mommy knows best! 😉

Hoe heb jij de overstap van borstvoeding naar flesvoeding ervaren?

x Liefs,

Sunseeree

Volg me ook op: Instagram Facebook Bloglovin Youtube

8 Comments

 1. Vicky 14 oktober 2014 / 09:15

  Handig om dit soort artikelen te lezen als toekomstige mama. Leuk dat het voeden van Masato zo vlot gegaan is.

 2. Judith 14 oktober 2014 / 09:21

  Ik heb 14 maanden borstvoeding gegeven. Ik vond het een hele fijne tijd maar ik heb dan ook weinig pijn of last gehad. Na de borstvoeding wilde mijn kindje de fles niet dus ik heb het maar zo gelaten.
  Wel fijn dat Masato zo goed overstapt op de fles en dat het afbouwen bij jou goed is verlopen. Je hebt gelijk hoor, het is het belangrijkste dat het kindje goed groeit en tevreden is. XX

 3. Channah 15 oktober 2014 / 19:09

  Heel fijn dat het overstappen van de borst naar de fles zo goed ging. Ik weet nog niet of ik borstvoeding wil gaan geven, misschien dat ik het gewoon wil proberen, maar ik ga mezelf niet pushen om het te doen. Ik heb het idee dat er nog steeds zo’n ‘strijd’ is tussen de borstvoeding moeders en de kunstvoeding moeders. Dat vind ik zo jammer, we willen allemaal het beste voor ons kindje. Welke beslissing je ook maakt, jij als mama weet het beste wat goed voor jou en je kindje is!

 4. Whitney 16 oktober 2014 / 00:33

  Fijn dat de overgang goed is verlopen. Na bijna 9 maanden borstvoeding was de koek op, lage melkproductie en babyboy die niet meer wilde. Overgegaan naar de fles en dat ging gelijk goed. Geen reacties erop en hij dronk gelijk goed, soms was het zelfs te veel waardoor we nu 150 cc geven.

 5. Esther 16 oktober 2014 / 09:07

  Goed om te lezen dit soort blogs! Mijn zoontje is bijna 3 weken en wil ook afbouweb met bv. Ben jij gewoon over gegaan naar standaard kunstvoeding? Of een speciale voeding? En merk je dat masato langer tevreden is door kunstvoeding? Of zijn dat toch fabels? Xxxzx

  • Koalabeautymama 19 oktober 2014 / 10:32

   Ja ik ben gewoon overgegaan naar standaard voeding, omdat we dit ook hadden gedaan bij Ayumi. Het gaat gewoon goed. Mocht je twijfelen kan je het altijd aan het consultatiebureau vragen 🙂 x

  • chantal 21 april 2015 / 12:15

   Alweer 6 maanden geleden
   Hoe Is het gegaan met de overstap op kv?
   Kleine Is ook 3 weekjes en wil overdag 1 fles vervangen voor kunst voeding! Graag hoor ik hoe het verlopen Is

 6. Sanja 28 januari 2015 / 23:02

  Ik ben zelf van plan om sowieso 6 maand bv te geven, mocht het dan nog langer willen, dan zo lang het lukt. Toch vind ik dit wel een heel handig artikel. Niet iedereen weet bijvoorbeeld dat je moet afbouwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *