Tips: Zonbescherming voor je baby en kids

zomer

We genieten allemaal graag van het warme zonnige weer buiten. Het liefst ben ik zo veel mogelijk buiten met mijn dochtertje. Zelf smeer ik mijn lichaam niet altijd in, maar het is wel zo belangrijk om dit altijd bij je kindje te doen. Baby’s er oudere kinderen zijn veel kwetsbaarder voor de felle zon. Er wordt zelfs geadviseerd om baby’s die jonger zijn dan 6 maanden, uit te zon te houden. Natuurlijk begrijp ik ook dat dit niet altijd mogelijk is. Hoe kan je baby of kindje dan zo goed mogelijk beschermen tegen de (schadelijke) zon? Ik geef je graag wat informatie en tips, zodat je goed voorbereidt en met een gerust gevoel op pad kan gaan.

Zonnebrandmiddel:

Smeer je kindje een half uur voor dat je naar buiten gaat in met een zonnebrandmiddel die minimaal factor 30 heeft. Zo kan het product inwerken. Hoe hoger de factor des te meer het product de huid beschermt tegen de schadelijke UV-stralen. Zelf smeer ik mijn kindje altijd in met zonnebrandmiddel die speciaal geschikt is voor kinderen. Deze bevatten vaak factor 50 en zijn mild voor de kwetsbare huid.
Gebruik het product royaal om je kindje in te smeren. Vergeet de plekjes op het gezicht niet bijvoorbeeld de neus, z’n nek, de oren, schouders en knieholtes. Breng de zonbescherming regelmatig opnieuw aan. Vooral na het transpireren en na het zwemmen. Lees de gebruiksaanwijzing van je zonnebrandmiddel aandachtig door voor het advies. Meestal wordt geadviseerd je kindje elk uur opnieuw in te smeren om zonnebrand te voorkomen.

Wanneer in de zon:

Baby’s tot 6 maanden kan je het beste helemaal uit de zon houden. Vanaf 6 maanden kan je de zonnetijd de eerste dagen langzaam opbouwen, mits je natuurlijk voldoende zonnebescherming hebt. Tussen 12:00 en 15:00 uur is de zonkracht het sterkst. Je kan rond deze tijd beter de schaduw opzoeken. Ook in de schaduw kan je verbranden dus vergeet niet om voldoende te smeren. Meestal merk je wel aan je kindje of hij/zij het warm heeft. Denk aan een rood hoofd van de warmte of een plakkerige huid van zweetdruppels. Om te checken of je kindje het te warm heeft kan je even in de nek voelen of deze klam aanvoelt. 

Wat neem je mee in je tas: 

Als je naar buiten gaat wil je goed voorbereidt zijn. Wat neem je precies mee? Naast voldoende zonnebrandmiddel kan je denken aan: voldoende drinken. Neem een flesje water mee die je na kan vullen of pakjes sap. Vocht tijdens de warmte is erg belangrijk om uitdroging tegen te gaan. Een hoedje of petje helpt ook tegen de felle zonnestralen. Een parasol is een must om schaduw te creëren als je dat niet in de buurt hebt. Je hebt er speciale bij met een UV-filter. 
Neem luchtige eventueel katoenen kleding mee. Bijvoorbeeld een wijd jurkje of t-shirt. Katoen neemt vocht veel beter op tijdens het transpireren. 
Mocht het voorkomen dat je kindje toch een beetje verbrand is, kan je ook verkoelende aftersun lotion of crème meenemen. Hier zitten stoffen in die de huid kalmeren en verzorgen. 

Tips:

• Een t-shirt alleen geeft geen voldoende zonbescherming! Dit kan je vergelijken met een factor 10 van een zonnebrandmiddel. Een nat t-shirt kan je zelfs vergelijken met factor 2. 
• UV-stralen komen door glas en ramen heen. Dus ook in de auto moet er gesmeerd worden. 
• Kijk op de achterkant van een zonnebrandmiddel wat de houdbaarheid is. Bij producten die over datum zijn, heb je het risico dat het product niet doet wat hij beloofd! 
• Plaats achterin de auto zonneschermen om het felle licht en warmte te beperken. 
• Mocht je kindje verbrand zijn, vermijd de aankomende dagen dan de zon. Was je kindje zachtjes in een lauwwarm badje en droog de huid deppend af ipv wrijvend. Smeer je kindje daarna in met een verkoelende en kalmerende aftersun. 
• Kies een zonnebrandmiddel die waterproof is. Deze zijn beter bestand tegen water en vocht van het transpireren. 

Dit waren een aantal tips die ik je mee wil geven als je op pad gaat met je gezin. Het kan wel eens voorkomen dat je iets vergeet of er gewoon niet aan denkt. Hopelijk kan dit artikel als een geheugensteuntje bieden. Ik heb altijd extra zonnebrandcrème in mijn luiertas en in huis. Je weet nooit waar je heen gaat of hoe lang je weg bent. Verder genieten we buiten van het heerlijke weer. In mijn tas stop ik vaak frisse fruithapjes, koele drankjes en lekkere tussendoortjes. 

Heb jij nog een handige tip?

x Liefs,

Sunseeree

bron foto: Oei ik groei

2 Comments

  1. Geertje 25 mei 2014 / 11:55

    Wat een fijne tips! En “duurkoop is vaak goedkoop”. Ik heb nu een zonnebrandcrème van Lancaster, duur, maar hoef de meiden maar 1 a 2x per dag in te smeren en zit er ‘s avonds nog royaal op. Ik wil geen andere meer!

  2. Petra 26 mei 2014 / 13:11

    Goede tips! Ik zweer bij de zonnebrand van Vision. Ik probeer mijn kids ook altijd een petje of hoedje te laten dragen. Al is dat soms een uitdaging 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *