Tips voor onzuivere huid in de zomer

De zon schijnt, je hebt je zonnebril op en na een paar uur kijk je toevallig in een etalage en ooh noo! Je lijkt op een wandelende discobal! De mooie glow die je had is ver te zoeken. Je bent bezweet, je make up is uitgelopen en niet te denken aan de puistjes die je tijdens de hitte ineens voelt opkomen.

Als je een gemengde tot een vette huid hebt als mij komt het wellicht bekend voor. De zomer vind ik heerlijk, alleen is het voor mijn huid niet altijd een pretje. Verstopte poriën, puistjes, gitzwarte mee-eters op je neus, alle doemscenario’s heb ik meegemaakt. Gelukkig weet ik nu wat ik wel en niet moet doen om ook tijdens de zomer een mooie schone huid te hebben. Vandaag zal ik mijn tips met jullie delen.

Reinig je gezicht met een goede gezichtsreiniger.

Om een onzuivere huid tegen te gaan is het belangrijk om je gezicht ‘s avond en/of in de ochtend goed te reinigen. Je verwijdert niet alleen make up, maar ook de vervuiling van buitenaf die je gedurende de dag hebt opgebouwd op je gezicht. Ik zeg expres met een gezichtsreiniger, omdat water alleen niet voldoende is. Water droogt je huid alleen maar uit en verwijdert niet het vuil wat in je poriën zit. Momenteel gebruik ik zelf van het merk Himalay Herbals de “Purifying Neem Foaming Face Wash” voor de normale tot vette huid. Wat ik zo fijn van aan deze facewash is dat de textuur lekker luchtig en verfrissend is. Je hoeft maar een of twee pompjes te gebruiken en er komt genoeg schuim uit om je gezicht te reinigen. Ideaal voor onder de douche. Daarnaast is de reiniger zeepvrij. Het droogt je huid dus niet uit en “Neem” staat bekend om zijn antibacteriële werking.
Houd je niet van facewash? Dan kan je ook een gelreiniger gebruiken of een verfrissende tonic die je met een wattenschijfje aanbrengt. Een milk reiniger zou niet mijn eerste keus zijn omdat de structuur vaak te vol is. Heel vaak heb ik dan het gevoel dat een romig laagje achterblijft op mijn huid.

OZT2

Gebruik een lichte dagcrème.

Als je een onzuivere huid hebt is een volle rijke dagcrème not the way to go in de zomer. Een luchtige crème is een betere optie omdat het snel intrekt in je huid. Er blijft geen dikke laag achter op je gezicht die je urenlang in moet masseren. Een dagcrème dat matteert is zelfs nog beter! Ik gebruik nu van het merk Qiriness de Voile Source D’eau, Fluide Hydratation Matité. Dit is een heerlijk soepele crème die snel intrekt en mijn gezicht gedurende dag matteert.
Een andere aanrader is een gelcrème, bijvoorbeeld de “Moister Surge Extended Thirst Relief”. Dit is een comfortabele gel/crème die je huid gedurende dag hydrateert. Ook kan je kiezen voor een serum onder je gewone dagverzorging als deze niet voldoende is voor de onzuivere huid. Gebruik hiervoor een hydraterende of kalmerende serum.
Als je vaak het gevoel hebt dat je dagcrème na het aanbrengen op je gezicht blijft liggen, pak dan een tissue en druk het zachtjes over je gezicht heen. De overtollige creme wordt dan opgenomen in de tissue en zo blijft er geen vettig laagje achter op je huid.

OZT3

Gebruik zo min mogelijk foundation in de zomer.

Lagen foundation kan een onzuivere huid alleen maar verergeren omdat je de huid op deze manier niet laat ademen. Kies liever voor een lichte BB cream of gebruik alleen concealer waar nodig is. Zelf gebruik ik van het merk Dior “Diorskin Nude BB cream”. Deze BB cream is zeer vloeibaar en geeft mijn gezicht een egale tint zonder een pancake effect. Als je liever foundation gebruikt raad ik aan om een hydraterende versie te nemen, bijvoorbeeld een getinte dagcrème. Clinique heeft de “Moisture Surge Tinted Moisturizer” met SPF 15. Dan heb je twee vliegen in een klap. Een minerale foundation is ook een goed alternatief. Het voelt heel natuurlijk en verzorgend aan.
Als het erg warm is ga ik liever zonder foundation de deur uit zodat mijn huid de zon ook even kan voelen, maar ik verlaat mijn huis nooit zonder een goede SPF bescherming. Dit is een must ook als je geen foundation gebruikt.

OZT5

Gebruik een keer in de week een masker.

Heeft je huid een boost nodig? Met een wekelijkse masker kan je huid weer op adem komen. Kies voor maskers met een zuiverende en kalmerende werking. Een onzuivere huid is vaak gevoelig voor irritatie waardoor roodheid wordt veroorzaakt en moet daarom gekalmeerd worden. Vaak zijn klei maskers hiervoor ideaal.. De klei trekt als het ware de viezigheid uit de poriën en geeft je gezicht weer een gezonde glans. Op dit moment gebruik ik van het merk Glam Glow de “Youth Mud”. Een kleimasker met kruiden die je huid kalmeert en de poriën verschoont.
Het liefst gebruik ik Aziatische sheetmasks. Dit zijn papieren maskers doordrenkt met serum die je op je gezicht kan aanbrengen. Het voordeel hier van is dat je je gezicht naderhand niet hoeft af te spoelen en het is makkelijk te gebruiken.
Geen fan van maskers? Dan is een wekelijkse facial scrub ook voldoende. Kies voor een milde scrub met bijvoorbeeld abrikozen korrels. Je huid wordt op deze manier extra gereinigd en je dode huidcellen worden verwijderd.

OZT4

Raak je gezicht niet aan!

Dit is wellicht de belangrijkste tip die ik heb gekregen van Sunseeree en die deel ik ook met jullie. Ik heb altijd de neiging om mijn gezicht gedurende dag aan te raken, vooral als ik puistjes voel opkomen. Niet doen dus! De bacteriën die je op je handen draagt worden direct in contact gebracht met je puistje en dat maakt het alleen maar erger. Zelfs als je een puistje hebt is het beste om je huid met rust te laten.

Als je echt een zweethoofd hebt net als ik, kan je blottingpapers gebruiken gedurende dag. Dit zijn speciale papiertjes die de olie absorberen en gelijk je huid matteert. Essence heeft dit standaard in het assortiment.

Ik hoop dat de bovenstaande tips jullie zullen helpen om de zomer door te komen. Als je nog een goede tip hebt, deel ze in de comments!

Liefs, May

1 Comment

  1. Soraya 2 augustus 2013 / 22:16

    deze tips ga ik zeker volgen, Heel handig !!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *