Tips: een geboorteplan maken voor de bevalling

Toen ik voor het eerst zwanger was had ik geen idee wat ik precies met een bevallingsplan of geboorteplan moest doen. Het was toch de eerste keer en ik zou het vanzelf wel zien. Daar stond ik dan uiteindelijk voor het ziekenhuis met pijnlijke weeën en 6cm ontsluiting. Met de vraag of ik nou pijnbestrijding wilde of niet. Op dat moment had ik teveel pijn om na te denken. Laat staan een keuze te maken. Uit frustratie heb ik maar geroepen dat ze mijn vliezen mochten breken en dat ik het wel zonder pijnbestrijding zou doen. Er kwam zoveel op mij af tijdens die eerste bevalling dat ik even moest bijkomen van alles wat gebeurd was. 

Nu bij de tweede zwangerschap wist ik zeker dat ik een geboorteplan wilde opstellen. Wat zet je eigenlijk allemaal in een geboorteplan? Verwacht geen heel draaiboek, maar gewoon jouw wensen op papier. Kort en duidelijk, zodat het goed zichtbaar is voor de verloskundige, je partner of zorgverlener. Denk aan vragen zoals: wie wil je bij de bevalling? Waar wil je bevallen? Wil je pijnbestrijding? En wat zijn jouw extra wensen? Wil je bijvoorbeeld dat de vader de navelstreng doorknipt of wil je graag huid op huid contact vlak na de geboorte? Genoeg om over na te denken. Het lijkt zo vanzelfsprekend. Echter weet je nooit hoe zo’n bevalling loopt en dan is het fijn dat iedereen jouw geboorteplan kan bekijken zonder jouw “lastig” te vallen. Op dat moment kan je jezelf gewoon concentreren op jezelf en de baby. Ik kan het je echt aanraden! 

In deze video geef ik je een aantal tips van hoe je een geboorteplan kan maken. En deel ik mijn persoonlijke ervaring. Vergeet niet te abonneren om op de hoogte te blijven van mijn nieuwste filmpjes op: youtube.nl/Koalabeautymama

Heb jij een geboorteplan gemaakt voor jouw bevalling? Had je speciale wensen? 

x Liefs,

Sunseeree 

Volg me ook op: Instagram Facebook Bloglovin Youtube

6 Comments

 1. Manon 21 augustus 2014 / 08:56

  Interessant filmpje Suns! Ik ga ook een geboorteplan maken over een poosje. Wat jij zegt over dat huid op huid contact enzo, en over pijnbestrijding nadenken lijken me goede punten!

 2. Vicky 21 augustus 2014 / 09:24

  Weer een handig artikel. Dit zet mij ook eens aan het denken over wat mijn voorkeuren zijn bij de bevalling. Goed uitgelegd!

 3. Marieke 21 augustus 2014 / 11:57

  Ik heb er voor mijn eerste bevalling ook eentje gemaakt. Het gaat altijd toch weer anders, maar ik vond het wel fijn om er in ieder geval over na gedacht te hebben. Vooral ivm. mijn bekken en de vele complicaties. Het gaf mij enorm veel rust.

 4. Karly 21 augustus 2014 / 22:10

  Ik had een mooi helder en duidelijk plan, mijn ziekenhuisverloskundige heeft zich hier perfect aan gehouden. Dus ik kan alleen maar zeggen: leg absoluut vast wat je wel en niet wilt… Op het moment zelf weet je het echtniet meer

 5. Emma 21 augustus 2014 / 22:39

  Hoi, ik ben erg nieuwsgierig wat je met ayumi gaat doen tijdens de bevalling. Gaat die naar oma, en wanneer? En hoe snel na dee bevalling mag ze komen kijken?

  Groetjes

 6. Sanne Marlijn 22 augustus 2014 / 09:49

  Wat een prettig en duidelijk filmpje over het bevalplan. Over twee weken ga ik met mijn partner naar de vk om het allemaal in te dienen. Ik heb ook wel een aantal wensen zoals dat er heel goed met mij gecommuniceerd wordt, dat er dus geen dingen gebeuren zonder eerst toestemming aan mij te vragen of zonder overleggen. Ook wil ik graag de mogelijkheid hebben tot Remifentanyl, dat lijkt mij de meest prettige vorm van pijnbestrijding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *