Recept: Zelf chips maken van groente en fruit

DSC_0013

Tijd voor een simpele snack! Chips is mijn favoriete snack. De zoutige smaak, lekker knapperig en luchtig, maar o zo slecht voor de lijn! Maar chips kan je ook zelf maken. Het is lekkerder en ook gezonder. Zelf chips maken is super leuk, vooral als je met ingrediënten kan wisselen. Je kan het kruiden zoals jij wilt. De smaken zijn oneindig, want dit is jouw feestje. Kijk gauw mee, hoe je thuis chips kan maken. Nog gezelliger is om dit samen met een bff te doen. May en ik delen graag dit recept met jullie.

Ingrediënten 

– Zes medium vastkokende aardappelen
– Twee rode bieten
– Een bakbanaan
– Specerijen zoals zout, peper, knoflookpoeder, cayennepeper, paprikapoeder, kaneel en suiker.

Benodigdheden:

– Een mandoline
– Een aardappelschilmesje
– Een schaaf
– Oven of frituurpan

DSC_0018

Je kan van allerlei groenten en fruit chips maken, zoals appel chips, zoete aardappel chips, chips van vergeten groenten etc. Wij hebben gekozen voor de traditionele chips van aardappel, chips van kleurrijke bieten en zoete chips gemaakt van bakbanaan. 

DSC_0016

Als eerste zijn we begonnen met de klassieke zoute chips gemaakt van aardappelen. Je kan er echter zoveel maken als je zelf wilt. Voor 2 personen zou ik ongeveer 6 medium aardappelen schillen. 

DSC_0026

Eerst was je de aardappels en snijdt ze in flinterdunne schijfjes van ongeveer 1 of 2 mm. Je kan er zelf voor kiezen of je chips met of zonder schil wilt. Hoe dunner ze zijn, des te krokanter ze worden. Je kan ze snijden met een mesje, maar een mandoline of schaaf is het sneller en makkelijker.

DSC_0035

De bieten was je eerst grondig en daarna snijd je ze in dunne schijfjes. De bieten hoef je niet te schillen.

DSC_0037

PicMonkeychips4
PicMchips3

De aardappels was je vervolgens in water tot dat het water helemaal schoon en helder is. Daarna leg je de aardappels op een schone theedoek om deze te drogen. Je kan ze droog wrijven of met keukenpapier droog deppen. De bieten hoef je niet te wassen. Deze droog je op dezelfde wijze.

DSC_0066

DSC_0109

Als de chips droog zijn dan kunnen ze de frituur in. Zet de temperatuur op 160 graden. Leg voorzichtig een chipje in de frituur om te zien of de temperatuur goed is. Als de frituurvet op temperatuur is dan vormen er belletjes rondom het chipje. Dit is jouw teken om voorzichtig de rest erbij te leggen. Zodra de chips goudbruin van kleur worden mag je ze eruit halen. Dit kan 3 tot 5 minuten duren.

Picchips

Picchips2

DSC_0088

En nu het leukste gedeelte: je chips op smaak brengen! Je kan ze op smaak brengen met wat (zee) zout of je kan het lekker kruiden met wat paprikapoeder, cayennepeper en knoflookpoeder. Probeer verschillende combinaties uit. Wij vonden paprikapoeder in combinatie met zeezout heerlijk!

DSC_0093

DSC_0126

DSC_0096

Chips in de oven

DSC_0097

In plaats van de frituur kan je ook chips maken in de oven. Dit is iets gezonder, maar duurt ook wat langer. Je kan de aardappelen op de bakplaat leggen of zoals op de foto, op een ovenschaal. Hiervoor breng je eerst een klein beetje olijfolie aan. De aardappelchips kan je daarna hierdoor heen mengen. 

DSC_0106

De oven dient eerst voorverwarmt te worden op 160 graden. Als de oven op temperatuur is kan de ovenschaal erin. De chips moeten gedurende 30 minuten in de oven blijven. Je kan de chips na 15 minuten omdraaien maar dat hoeft niet perse.

DSC_0086

Bananenchips

DSC_0120

Bananenchips is heerlijk. Echter moet je wel bakbananen gebruiken en niet de gewone “Chiquita” bananen. Een bakbanaan is steviger en val niet makkelijk uit elkaar. Ze zijn wel wat plakkerig om mee werken. Je kan de bananen boven de frituur schillen. Hier geldt ook: hoe dunner, hoe beter. Zo krijg je een lekker crispy randje. 

DSC_0140

Als ze klaar zijn kan je ze kruiden met een beetje zout. Hou je meer van zoet? Strooi er dan eens voor de verandering wat suiker en kaneel overheen. Hmmn.. genieten. 

DSC_0132

Tips:

Wij hebben heel veel plezier gehad met het maken van de chips! Wat was het lekker en gemakkelijk te doen. Heb je alleen aardappelen in huis? Dan kan je gelijk beginnen. Echter hebben we ook wat tips voor jullie omdat het bij ons niet altijd vlekkeloos ging.

– Snijd de plakjes niet te dik! De 1 a 2 mm is meer dan voldoende omdat bij dikke plakken de chips niet krokant worden. Dan heb je gewoon een gebakken aardappel.
– De bieten chips zijn NIET lekker. Bleh! Wij houden meer van hartig en zoet en de bieten hebben een bitter nasmaakje. Maken op eigen risico dus 😉
– Als de chips goed droog gedept zijn dan worden ze sneller krokant in de oven of frituurpan.

DSC_0029

Heb je zelf wel eens chips gemaakt? Mocht je een leuke tip hebben, deel ze dan vooral in een comment.

x Liefs,

Sunseeree & May 

 

 


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *