Papa Mike vertelt: De zwervers van Parijs

Tijdens mijn weekendje weg in Parijs viel mij op hoeveel zwervers er waren MET kinderen. Hier schrok ik best van en ik vond het aan de ene kant zielig en aan de andere kant vond ik het jammer.
Jammer dat er in Parijs geen systeem is die de kinderen en of ouders kunnen helpen om te voorkomen dat ze op straat moeten rondzwerven.

Natuurlijk ben ik zwervers al gewend maar je wilt niet weten hoe de kinderen erbij liepen. Echt heel zielig. Misschien denk je wel dat ik als een gek met geld aan het strooien was om iedereen te helpen, maar dit was dus niet zo. Sorry maar ik zal je uitleggen waarom..
Ik had ooit een artikel gelezen dat sommige van hun, hun eigen kinderen drogeren zodat ze rustig in hun armen blijven liggen. Het lijkt dan net alsof ze slapen en mensen zullen dit dan super zielig vinden.

Sommige gaan nog verder en verminken de kinderen om zo meer geld op te kunnen halen. Gelukkig heb ik tijdens mijn verblijf in Parijs geen kind gezien die verminkt was, dus daar was ik wel blij om. De reden waarom ik dus geen geld gaf was omdat de kinderen die ik toen tegen kwam, continu in de armen lagen van hun ouders. Zij waren dan aan het “slapen”.
Omdat het artikel nog vers in mijn bol zat wilde ik ze niet helpen. Stel je voor dat ik iemand geld zou geven die zijn kind gedrogeerd, daar wilde ik er echt niet aan mee werken. Natuurlijk bestaat er een kans dat AL die kinderen echt aan het slapen waren. Als dat zo is dan ben ik een koude klootzak die anderen niet wilt helpen.

De volgende dag kwamen wij weer een zwerfster tegen met twee kinderen. Een kind lag in haar armen te slapen en haar andere kind stond naast haar een beetje rond te spelen. Ze keek mij eerst aan en vroeg natuurlijk weer om geld. Ik wees haar eerst af, omdat ik alleen haar kind zag die in haar armen lag te slapen. Toen wij er voorbij liepen zag ik pas haar tweede kind. Mijn maat vroeg aan mij; “zal ik wat geld geven?”
Ik zei: “ja dat moet je zelf weten, maakt mij niet uit.” Dus hij draaide zijn eigen om en gaf de vrouw een paar euro’s.

Ik vertelde mijn maat dat ik ze liever geen geld wilde geven, omdat ik niet weet waar ze het aan uit gaan besteden. Ik geef ze veel liever dingen die ze echt kunnen gebruiken en gelukkig zag ik iets verderop een Mac Donalds staan. Ik vertelde mijn maat dat ik voor dat kleine meisje een Happy Meal ging kopen, zodat ik wist dat ze sowieso die dag iets had gegeten. Want toen ik dat kleine meisje zag moest ik meteen aan Ayumi denken. Ze had dezelfde leeftijd schat ik zo in en ze was ook lekker in haar eigen wereldje aan het spelen.
Ik vond haar situatie erg sneu en ik wilde een glimlach toveren op haar gezicht. Ik heb dus een Happy Meal besteld met een Hello Kitty speeltje. Wij hadden nog een banaan bij ons en die hebben wij er ook bij gedaan. Mijn maat heeft toevallig alles gefilmd en hieronder kunnen jullie het korte filmpje zien.

Misschien vraag jij je eigen af: waarom hun wel en de andere niet? Dit komt omdat haar kinderen de enige waren die niet levenloos bij haar lagen. Het was voor mijn gevoel de correcte situatie om te handelen en misschien heeft het mij ook getriggerd door dat kleine meisje, omdat ik zelf ook een dochtertje heb.

Het is moeilijk om IEDEREEN te helpen en dit kan ook eigenlijk niet. Tenzij je geld als water hebt, dan zou je dit makkelijk kunnen.
Let er wel op dat er steeds meer mensen misbruik maken van deze situatie. Ik weet ook niet of je daar zoiets hebt als het Leger des heils of iets dergelijks. Maar 1 ding weet ik wel, ik wilde dat meisje een stukje “happy” gevoel geven met een Happy Meal, ook al was het maar voor heel even en ik denk dat dit wel gelukt is.

Daddy Mike

Volg me ook op: InstagramFacebookYoutube Bloglovin

5 Comments

 1. Channah 19 november 2015 / 08:30

  Mijn vader reist al zijn hele leven voor het werk en vertelde mij altijd het verhaal over een bedelaar die aan het einde van de avond door een dure auto (DIKKE BMW, haha nee grapje) weer werd opgehaald. Of dat baby’s van hand tot hand gingen bij, het liefst zo jong mogelijke, meisjes waardoor het extra zielig overkwam. Uiteraard zitten er ook een heleboel mensen bij die het echt heel erg slecht hebben, maar bijvoorbeeld in Parijs hebben ze er een soort beroep van gemaakt om langs de terrassen te gaan en dat gaat generatie, na generatie, na generatie door.

 2. Tineke 19 november 2015 / 10:28

  Tijdens ons reisje naar Parijs hebben wij dit ook veel gezien. Voor mij voelt het ook niet goed. Je hoort ook zovaak dat mensen die bedelen, later gewoon wegrijden in een dure auto. Wel goed dat je wat voor die kleine meisjes hebt gedaan, die kunnen er namelijk niets aan doen!
  Liefs

 3. Nicetobeout 19 november 2015 / 12:23

  Wat lief van je om ze iets te geven! Goed dat je geen geld maar iets eetbaars hebt gegeven. Je weet idd niet waar ze het aan uitgeven, drank , drugs? En als je dan een echte zwerver bent heb je vast gewoon honger, dus kan je beter wat eetbaars geven dan geld voor drugs aan iemand die verslaafd is. Mooie daad!

 4. Anneleen 19 november 2015 / 18:31

  Een heel mooi gebaar Mike! Je hebt het hart op de juiste plaats!

 5. Fenna 19 november 2015 / 23:05

  Mooi gebaar! Ik vertrouw geld geven nooit zo, omdat je zoveel verhalen hoort van ‘zwervers’ die er misbruik van maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *