Papa Mike vertelt: Je hebt Aziatische ouders als je..

Als je zelf papa of mama wordt kom je er een beetje bij beetje achter dat het niet altijd gemakkelijk is. Kinderen stellen je geduld zwaar op de proef en soms lijkt het net alsof je een politieagent bent.
Het is niet altijd roze geur en maneschijn en dat is gewoon de realiteit. Maar daar kies je natuurlijk als trotse ouders voor. Jullie hebben samen de keus gemaakt om kinderen te nemen, dus neem je ook alle verantwoordelijkheden. Zo ook bij ons.

Paar dagen geleden schoot het opeens bij mij binnen. Hoe ben ik nu eigenlijk zelf opgevoed? Wat doe ik nu anders dan toen? Of hoe pak ik dat straks in de toekomst aan? Natuurlijk heb ik vaker deze gedachtes gehad maar dit keer ging ik er echt dieper op in. Zo ben ik erachter gekomen wat een typische Aziatische opvoeding is. Het leek mij ook leuk om hier een top 5 typisch Aziatische opvoeding te maken.

Je hebt Aziatische ouders als je..

♦ ‘s Ochtends wakker wordt van de geur van lekker eten. Bij ons was het vrij normaal om in het weekend wakker te worden door de geur van vers gekookte rijst in combinatie met gebakken vlees. Soms stond er een hele rijsttafel klaar om gezellig met zijn allen te “ontbijten” of te “brunchen”.
Het was dan ook altijd heel gezellig met zijn allen en zo begint je dag zeker goed! De meeste zullen wel denken, nou dat zou ik echt niet door mijn keel krijgen, ja zo dacht Sunseeree ook. Inmiddels vind ze het vrij normaal en kijkt ze er niet meer van op wanneer ik kliekjes aan het opwarmen ben vroeg in de ochtend.

♦ Na school meteen naar huis moet en niet rond mag blijven hangen op het schoolplein. Zodra de bel gaat moet je direct naar huis fietsen zodat je meteen aan je huiswerk kunt beginnen. Je moet hoe dan ook 2 uur per dag studeren en het maakt niet uit of je geen huiswerk hebt. “Geen huiswerk” bestaat niet en je moet jezelf hoe dan ook 2 uur lang bezighouden.
Als je gecheckt wordt en je bent niet met je huiswerk bezig, dan heb je de poppen aan het dansen. Wat ik altijd deed was snel mijn huiswerk maken en daarna een half uurtje slapen ofzo. We hadden toen nog geen telefoons of tablets dus jezelf bezighouden was moeilijker dan gedacht. Zeker als je teveel energie hebt als ik.

♦ Niet met je “vriendin” naar boven mag. Het smoesje; “ja we gaan samen boven huiswerk maken” gaat niet op, je bent dan verplicht om beneden met je meisje te zitten. Ze zijn dan denk ik bang dat je heel wat anders gaat doen dan huiswerk maken en dat ze over negen maanden voor een verassing komen te staan. Dit is natuurlijk heel ver gezocht maar zo zitten de Asian mothers nu eenmaal in elkaar. Die analyseren de situaties 100 keer en als er 1 van de 100 een negatief iets uitkomt, dan gaat het ook niet gebeuren.

♦ Altijd bang bent om ze teleur te stellen. Zelfs als je al volwassen bent. Niets is erger dan als je je ouders moet teleurstellen. Zeker niet als je ouders Asian zijn. Dan kan je namelijk hele erge dingen verwachten.
Zij kunnen zo lang boos op je blijven en ze onthouden alles. Wanneer je off guard bent zullen ze je erop wijzen dat je ze die ene keer zo hebt teleurgesteld, dat je keer op keer wanneer dit voorkomt heel erg rot gaat voelen.
Het is heel moeilijk om dit in woorden uit te leggen, maar geloof me zij zijn heel goed in mindfucken.
Zo heb ik meerdere malen als straf een maand huisarrest gekregen en mocht ik niet buiten spelen met mijn vrienden. En meestal gebeurde dit in de zomer. Zag ik alle kinderen lekkere oorlogje spelen met hun waterpistolen en ik zat gewoon binnen. Binnen, met mijn net aangeschafe Super Soaker XXP275 waar ik dagenlang naar uit heb gekeken om het te testen. Dus dat deed inderdaad wel pijn ja..

♦ Weinig “liefde” krijg te zien van je ouders. Aziatische ouders zijn voornamelijk streng en willen je voorbereiden voor de grote wereld. Zij zullen er alles aan doen om je hard te maken zodat je de wereld aan kunt. Ze zullen hoge eisen stellen en hoge verwachtingen hebben. Zij laten hun liefde niet zien door heel veel te knuffelen en te zeggen dat ze van je houden, maar door je goed eten te geven en je aan te sturen voor een beter toekomst.
Dit klinkt heel gek maar zij stoppen al hun tijd en energie in jou voor een beter toekomst. Zij willen je de hele wereld geven en dit kunnen zij alleen maar doen door je goed aan te sturen.
Als je toekomst er goed uit ziet dan zullen ze pas tevreden zijn met hun opvoeding. Anders heb je kans dat ze vinden dat ze gefaald hebben (wat natuurlijk niet zo is) maar zo zit het cultuur nu eenmaal in elkaar. Als je straks in een dikke BMW rijdt en een goed inkomen hebt, is dat natuurlijk te danken aan je ouders en dat is dus hun manier van houden van. Ze zullen dan ook heel zuinig zijn met hun woorden “ik hou van jou” te gebruiken, dit doen ze alleen als de nood aan de man komt.

Dit zijn de 5 typische Aziatische opvoedingen waar ik onder andere mee ben opgegroeid. Wellicht kun jij je hierin terugvinden, maar misschien ook niet. Ik ben benieuwd wat jullie hiervan vinden en wat jullie mening is.
Ik kan nu wel hard roepen dat ik mijn kinderen niet zo zal opvoeden, of wel, maar meestal gaat het allemaal vanzelf. Emotie speelt vaak een grote rol bij ons en als de kinderen mij aankijken met hun lieve mooie puppyoogjes, krijgen ze toch vaak dingen voor elkaar. Sunseeree kent mij door en door en ik ben blij dat ik samen met haar een team vorm voor de kinderen.

Daddy Mike

 

Volg me ook op: InstagramFacebookYoutube Bloglovin

10 Comments

 1. Marjon 8 oktober 2015 / 09:49

  Super leuke blog! Goed geschreven! 🙂

  Liefs xx

  • Daddy Mike 11 oktober 2015 / 13:31

   Thanks! 🙂

 2. Jeanine 8 oktober 2015 / 14:08

  Haha leuk geschreven dit. Ik ben ook een beetje aziatisch en herken het niemand willen teleurstellen vooral heel erg. Dat eet dingetje ook. Mijn opa was ook altijd bezig met koken en het is nooit te vroeg voor een portie rijst.

  • Daddy Mike 11 oktober 2015 / 13:32

   Hehe heerlijk is dat he? Een kommetje rijst in de morgen is een dag zonder zorgen :p :p

 3. stacey 8 oktober 2015 / 20:23

  Je schrijft erg leuk mike! vond het wel even interessant om dit lezen :p

  • Daddy Mike 11 oktober 2015 / 13:32

   Thanks Stacey! Ik doe mijn best 😀 🙂

 4. Jeanne 10 oktober 2015 / 12:14

  Leuk om te lezen!

 5. Saskia 11 oktober 2015 / 09:45

  Mooi geschreven. Het klinkt wel erg streng allemaal en anders dan de opvoeding die ik gewend ben. Maar in elke cultuur zijn er wel wat “gekke” aspecten te vinden qua opvoeding natuurlijk. Ik zelf vind liefde tonen en vertrouwen geven heel belangrijk in de opvoeding. Maar ik heb geen kinderen dus dat is makkelijk praten..

  • Daddy Mike 11 oktober 2015 / 13:33

   Dank je wel Saskia. Ja ook dat vinden wij super belangrijk dus daar wijken wij weer van af :p

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *