Papa Mike vertelt: “Ik word papa”

“Ik word papa”

Ja daar ben ik ben weer, maar dit keer zonder beeld. Ik weet niet of mensen hierop zitten te wachten maar wie niet waagt wie niet wint. Ik zal 1 keer per week een onderwerp behandelen en uitgebreid hier een stuk over “schrijven”. Eerlijk, vanuit mijn standpunt en persoonlijke ervaring. We zullen het noemen: Papa Mike vertelt. Dit keer wil ik het hebben over “ik word papa”.

De grootste vraag waar je als aanstaande papa mee zit is, hoe ga je dit aanpakken? Je bent in verwachting van je eerste kind en je leven gaat veranderen. Dat weet je maar al te goed want dat heb je van je vrienden, collega’s, kennissen en ouders al gehoord. Je vrienden waar je altijd hele leuke dingen mee doet, herinneren je er dagelijks aan dat je leven straks flink veranderd. Geen tijd meer voor leuke dingen, je vrijheid kan je wel vergeten, je geld gaat op aan je kind en sex kan je ook wel op je buik schrijven. Natuurlijk allemaal plagerij maar sommige zinnen beginnen toch wel aan je geweten te knagen. Raak je straks echt je vrijheid kwijt? Kost een kind echt zoveel geld? Kan je echt de sex wel vergeten? Vooral dat laatste kan voor ons mannen super eng zijn. Misschien voor sommigen wel belangrijker dan vrijheid. Vooral je allerbeste vriend die het motto: “carpe diem” heeft, helpt je maar al te graag met het voorbereiden voor de vaderschap. Die legt jou graag uit dat je straks onder de spuug en kwijl zal gaan zitten van je kind en dat je elke dag met die stink luiers zit die je elk uur moet gaan vervangen. Lariekoek natuurlijk maar stiekem ben je bang dat hij gelijk zal hebben.

Op films zie je natuurlijk wel eens stukjes over ouderschap en opvoeding. Ja, toen keek je er luchtig naar omdat je niet een van hun was. Nu kijk je er wel anders naar. Alsof het een snelcursus opvoeden is. Hoe doet die man dat? Zou ik dat ook kunnen? Stinkt die luier echt zo erg? Dat zal toch wel mee vallen hoop ik? Allemaal vragen die door je hoofd heen spoken tijdens de periode van een zwangerschap. Negen maanden lang ga je een treinreis maken tot je over moet stappen naar de reis van vaderschap. De eerste drie maanden kunnen voor sommigen van ons al zwaar tegenvallen. Hormonen die door je vrouw haar lijf heen razen en zij maar elke keer misselijk en keer op keer moet overgeven. Jij als man heeft dan de rol om haar te ondersteunen want je wilt natuurlijk je steentje bijdragen. Ook al dragen wij het kind niet, wij zetten wel onze beste been voor om onze vrouw zo goed mogelijk te ondersteunen. Elke man zal dit op zijn eigen unieke manier doen. Zolang je maar laat zien dat je betrokken voelt met de zwangerschap, zal dit je vrouw alleen maar goed doen. Probeer haar zo min mogelijk stress te geven want stress is slecht voor de baby en doe of geef de dingen waar ze blij van wordt. Koop spontaan een bloemetje of geef een lief klein cadeau. Als ze vraagt waar zij het aan te danken heeft zeg gewoon; zomaar omdat ik van je hou! Happy wife happy life en dus ook happy baby! Maar dat is meer mijn motto en geloof me, je vrouw wordt er zelf veel beter van en gaat zich ook veel zelfverzekerder voelen. Waardoor dit de zwangerschapsperiode bevorderd.

De andere kant van de munt is, we worden afgesnauwd en er wordt geklaagd dat zij het allemaal veel zwaarder hebben dan wij. Dit klopt natuurlijk ook, want zij dragen het kind en dus worden zij ook zwaarder dan wij (zeg dit maar niet als je vrouw al zwanger is). Ook gaan ze een hele transformatie tegemoet waar wij mannen u tegen kunnen zeggen. Ik heb me een keer in verdiept omdat ik interesse wilde tonen aan mijn vrouw. Ik heb geleerd dat bepaalde ingewanden van de vrouw zich gaan verplaatsen om ruimte te maken voor de baby. Ongelofelijk hoe het lichaam werkt van een vrouw! En wij maar trots zijn dat wij onze “limbo” kunnen laten steigeren. Toen ik dat hoorde kon ik al dat geklaag over lichaamspijn, kramp en steken wel begrijpen. Ik denk eerlijk gezegd dat het voor een man het geklaag en gezeur ook makkelijker te accepteren is als we weten wat een vrouw allemaal meemaakt. Wat jou vooral kan helpen, zijn van die zwangerschapsbijeenkomsten waar je heel veel informatie krijgt over zwangerschap zelf. Mocht je het interessant vinden, dan kan je een keer met je vrouw er heen gaan. Steeds meer mannen gaan er ook heen om meer te weten te komen over zwangerschap. Je steunt niet alleen je vrouw hierin maar je steekt er zelf nog veel van op. Plus ze hebben meestal lekkere dingetjes omdat ze de vrouwen daar willen verwennen. Koffie met gebak of lekkere cake. Ik heb in elk geval genoten!

Naast het geklaag en gezeur word er ook van alles van je verwacht door je vrouw en omgeving. De verhaaltjes over dat je midden in de nacht naar Mac Donalds of Burger King moet rijden zijn zeker waar. Die ene speciale chocolade waar ze zin in heeft, ja ook daar moet je aan geloven en moet je er op het meest gekke tijdstip ervoor op pad. Je probeert nog te protesteren en het uit te stellen maar dan komt je vrouw met de o zo bekende lijn; “ja maar de baby heeft er zin in”. Of deze is ook een leuke: “de baby wilt wombservice”. Dus dan trek je maar je jas aan en pak je de autosleutels en ga je op pad. Aanstaande papa op een missie: de baby goed spekken. Al weten we dondersgoed dat het de vrouw is die er trek in heeft en het stiekem ook leuk vindt om ons extra moeite te laten doen omdat zij toevallig op dat moment zin heeft in iets lekkers. Als dan blijkt dat je niet 1 maar 5 winkels af moet gaan omdat ze bij geen een het op voorraad meer hebben, kan je lol niet meer op wanneer je er achter komt dat jij je portemonnee bent vergeten. Misschien een overdreven scenario maar het is mij al een keer eerder voorgekomen dus niet geheel onvermijdelijk. Maar ja, je moet toch doorzetten en terugrijden om je wederhelft te laten zien dat ze er niet alleen voor staat in deze zwangerschap.

Je gaat op een gegeven moment een bepaalde druk voelen. Maak je maar niet druk, het is maar een fase. Met deze gedachte zal je heel ver komen. “Het is maar een fase” dit is het moment dat je vaker zo gaat denken. De 9 maanden fase kan gauw voorbij zijn, tenminste, als je geluk hebt en anders kunnen die 9 maanden wel 9 jaar duren. Uit persoonlijke ervaring kan ik jullie mededelen dat ik de 9 maanden fase wel mee vond vallen. Beide keren! Ik heb heerlijk mijn vrijheid gehad en Sunseeree heeft er nooit moeilijk over gedaan als ik even naar mijn vrienden wilde. Lucky me want ik heb ook verhalen gehoord dat je vrouw in de 9 maanden fase kan veranderen in een diva of zelfs een heks. Dus ik hoop voor jou dat je vrouw even lief blijft als voordat ze zwanger was en anders wens ik je veel succes en sterkte in deze aankomende periode. Hierbij een troost, alles wat je nu mee maakt, hoe erg het ook lijkt, iemand anders maakt precies hetzelfde mee alleen durven wij mannen er niet echt openbaar over te praten.

Daddy Mike

Volg me ook op: Instagram ♦ Facebook ♦ Youtube

13 Comments

 1. JustxMe 24 september 2014 / 11:23

  Heel leuk geschreven! Wat heb jij een super lieve man en een onwijs lieve papa voor je kindjes! Ik kijk op zondag ook altijd met een glimlach de filmpjes! 🙂
  Vind jullie oprecht super leuk samen en wens jullie heel veel geluk met z’n viertjes! <3

 2. Manon 24 september 2014 / 11:32

  Prachtig stukje Mike hahaha, leuk om jouw kant eens te lezen 😀 . Maarre… het antwoord op de vraag: kun je sex op je buik schrijven? 😉

 3. Channah 24 september 2014 / 12:10

  Ontzettend leuk geschreven en veel herkenbare stukjes. Echt heel leuk dat Mike een steeds groter aandeel wordt op onder andere jouw site en YouTube, Sunseree. Echt heel erg leuk om beiden kanten van het ouderschap te horen en vooral de eerlijkheid wordt erg gewaardeerd!

  • Koalabeautymama 25 september 2014 / 10:32

   Hi Channah! Dankjewel voor het leuke compliment 😀 ja het ouderschap gaat niet altijd over rozengeur en maneschijn, maar als we de humor er van inzien dan komen we al heel ver toch?

 4. Odile 24 september 2014 / 16:49

  Haha ik heb dit artikel met een grote lach op mijn gezicht gelezen! Misschien moeten alle toekomstige papa’s dit maar eens lezen!

 5. Vicky 24 september 2014 / 22:27

  Heel erg leuk geschreven! Dit laat ik zeker eens aan mijn vriend lezen… Hier zijn het de laatste loodjes maar daarom niet de makkelijkste!

 6. Anneleen 25 september 2014 / 17:43

  Als het ooit zover is, laat ik dit mijn vriend zeker lezen… 😉 heel leuk geschreven!

 7. Sanne 26 september 2014 / 17:34

  Heel leuk geschreven! Ook leuk dat jullie nu samen vlogs maken en artikelen posten. 🙂 mike schrijft ook met een soort humor, dat leest leuk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *