Papa Mike vertelt: Double Trouble

Double trouble

Als je net papa bent geworden van je eerste kind denk je er zeker nog niet aan. Maar vroeg of laat komen de vragen binnen stromen. Gaan jullie voor een tweede? Wanneer komt de tweede? Wanneer mogen we de tweede verwachten? Je wilt toch wel een groot gezin? Deze vragen kregen wij ook naar ons hoofd geslingerd en wij hebben dit samen goed kunnen bespreken. Het is natuurlijk niet niets om voor een tweede te gaan. Je wereld verandert al wanneer je een baby krijgt, laat staan als je er twee rond hebt lopen. Je krijgt het veel en veel drukker als je twee kinderen hebt en daarnaast is er ook nog het financiële gedeelte. Twee kinderen kosten natuurlijk meer dan een. Natuurlijk kun je wel lekker optimistisch zijn en denken dat het allemaal wel mee zal vallen, maar vergeet niet dat niet alles te recyclen is! Kleren kun je makkelijk doorgeven (mits het geslacht hetzelfde is), maar hun mondjes moeten ook gevoed worden. Je wilt natuurlijk ook dat je kinderen gaan studeren en dat kost ook een hoop geld! Simpele voorbeelden, waarbij het niet geheel onverstandig is, om erover na te denken voordat jullie je gezin uit gaan breiden.

Wellicht vraag je jezelf ook af, wanneer het beste is om voor een tweede te gaan en wat de voor en nadelen zijn als je twee kinderen zou hebben, in plaats van een. Sommige vinden 2 jaar verschil ideaal en andere weer 3 of 4 jaar. Het komt nu over alsof we zelf kunnen beslissen wanneer we kinderen kunnen nemen, maar ik heb het meer over plannen. Het is aan moeder natuur om te bepalen of je wel meer dan een kind kan nemen. Helaas komt een miskraam vaker voor dan je denkt. Namelijk tussen de 10% en 15% van alle zwangerschappen eindigt voor de 16de week in een miskraam. Ik wil nu niet meteen de boeman spelen, maar wees er a.u.b. niet te luchtig over en denk dat je op elk gewenst moment zwanger kunt worden.

Sunseeree en ik hebben samen eerst goed over nagedacht, voordat we aan de slag gingen met Masato. Ayumi was net 1 jaar en het begon bij Sunseeree weer te kriebelen. Ik betrapte haar er een paar keer op dat ze weg zat te dromen, terwijl ze naar Ayumi’s babyfoto’s zat te kijken. Ik kon de glinstering in haar ogen zien en ik kon duidelijk aan haar merken dat ze super graag weer met een baby wilde kroelen. Toen ik haar vroeg of ze voor een tweede wilde gaan antwoordde ze heel enthousiast JA! Sunseeree droomde namelijk altijd al van een groot gezin. Samen gezellig aan tafel ontbijten en dineren, die gedachte vond ze helemaal te gek. Zij is enigst kind en ik zelf heb nog een broertje. Ik heb dus ervaren hoe het is om een broertje te hebben en ook al konden wij elkaar soms niet uit staan, ik zou niet anders hebben gewild. Het is altijd gezellig in huis en je hoeft je nooit eenzaam te voelen. Soms is het ook fijn om met je broertje of zusje te praten in plaats van met je ouders. Van sommige dingen wil je liever niet dat je ouders het weten en wie kan je naast je ouders natuurlijk het beste vertrouwen? Juist, je broer of zus.

Het “nadeel” van twee kinderen is wel dat je goed moet opletten met het verdelen van je aandacht. Je wilt natuurlijk niet dat een van je kinderen jaloers wordt op het ander, dus moet je er goed rekening mee houden. Vaak wordt er gezegd, dat de jongste altijd het meest verwend wordt, maar ik geloof hier niet zo in. Zodra ik thuis ben geef ik Ayumi aandacht of Masato en Sunseeree andersom. Zo hebben onze kinderen tegelijkertijd aandacht en hoeven ze niet jaloers op elkaar te zijn. Nog een “nadeel” kan zijn dat een tweede kind meer geld kost. Ik heb eerder al wat voorbeelden gegeven, maar als je zelf er goed bewust van bent dat je geld opzij moet leggen voor je kinderen voor later, dan moet dat vast en zeker goed komen. Open een kinderbonusspaarrekening en begin te sparen met wat je maar kwijt kunt. Sommige sluizen de kinderbijslag meteen door naar de spaarrekening van hun kinderen en terwijl anderen een vast bedrag per maand sparen. Het is geen must, maar het zou wel verstandig zijn. Wij hebben als regel in huis dat als de kinderen straks uit huis gaan (nog heeeeeeeeel ver weg) wij het bedrag wat op hun spaarrekening staat verdubbelen! Hiermee hebben we straks twee vliegen in een klap. Eén, als ze goed sparen weten ze meteen wat de waarde van geld is en twee, ze hebben dan laten zien dat ze met geld om kunnen gaan, dus hoeven wij niet bang te zijn dat ze in een keer het bedrag aan gekke dingen gaan uitgeven zoals stomme make-up en dure kleren, etc.

Wij voelen ons gezegend dat wij twee kinderen hebben en dat ze allebei gezond zijn en al helemaal dat we een koningspaar hebben want nu zijn we zeker klaar. Met de vraag of er nu nog een derde komt, het antwoord is en blijft NEE! Voor ons is dit perfect en onze lieve Ayumi telt al voor twee. Anders wordt het echt veel te druk en hebben we geen tijd meer voor elkaar. Want papa vindt het soms ook wel fijn om af en toe met mama alleen te mogen kroelen. De liefde tussen de ouders is namelijk net zo belangrijk als de liefde voor de kinderen, want daaruit zijn de kinderen geboren.

Daddy Mike

Volg me ook op: InstagramFacebookYoutube Bloglovin

4 Comments

 1. Annemijn 6 november 2014 / 09:46

  Weer een interessant artikel Mike! En wat is die laatste zin mooi zeg! Jullie kindjes zijn zo schattig!

 2. Marije - BakingbeautyNL 7 november 2014 / 09:51

  “De liefde tussen de ouders is namelijk net zo belangrijk als de liefde voor de kinderen, want daaruit zijn de kinderen geboren.”. Well said Mike!!!

 3. Nicetobeout 7 november 2014 / 10:59

  Ah die eindzin zat ik op te wachten! Aandacht voor elkaar is net zo belangrijk natuurlijk 🙂 Leuke blog!

 4. Lara 8 november 2014 / 21:13

  Mooie blog! Maar wat ik niet zo goed begrijp.. er staat dat Sunseeree altijd al droomde van een groot gezin. Maar vind je een gezin met 2 kinderen groot dan? 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *