OPVOEDEN | Het gedrag van je kind belonen met knikkers

Vroeg of laat zal je merken dat het opvoeden van je kind(eren) niet altijd even makkelijk gaat. Soms heb je gewoon een steuntje in de rug nodig en een hulpmiddel voor bijvoorbeeld meer structuur of om de gezellige sfeer in huis terug te brengen. Vandaag vertel ik je over een beloningssysteem dat we thuis gebruiken namelijk: het gedrag van je kind belonen met knikkers.

Dit was onze situatie:

Onze dochter van 3,5 jaar zat flink te peuterpuberen en kan thuis vaak niet de uitdaging vinden die ze nodig heeft. Omdat ze ook nog een klein broertje heeft van 1,5 jaar oud, kan ik haar die uitdaging helaas niet altijd aanbieden, omdat ik rekening moet houden met verschillende leeftijden, behoeftes en routines. Meestal is mama dan het mikpunt geworden en probeert ze te kijken hoe ver ze bij mij kan gaan. Ze daagt mij regelmatig uit en er speelt ook wat jaloezie tegenover haar broertje. Gelukkig is de jaloezie op dit moment weinig aanwezig.

Ongeveer 2 maanden geleden was ik echt uitgeput en voelde ik me net een politie-agent. Van mijn geduld was weinig over en het was thuis niet meer gezellig. Bij ons accepteren we niet dat de kinderen elkaar pijn doen dus onze dochter werd hiervoor “gestraft”. Als praten niet hielp, moest ze even naar de gang of de hoek. Dit deden wij om haar uit de situatie te halen. Achteraf praten we op ooghoogte met haar en leggen we uit dat het gedrag niet kan. Natuurlijk in duidelijke taal. Ik vond het ontzettend frustrerend, want het leek alsof niks hielp en ik was het zat. Ik voelde me als een falende moeder, maar ik vond het vooral sneu dat onze dochter zo boos/verdrietig was. We lijden er allemaal onder en we zaten in een vicieuze cirkel. Ze luisterde totaal niet.

Ik heb hulp gevraagd aan het consultatiebureau en de peuterspeelzaal waar ze zit. Wij werken samen en het is super fijn dat er mensen zijn die je begrijpen en die er alles aan willen doen om jouw gezin te helpen en te ondersteunen. We kregen diverse tips over opvoeden en methodes die we konden toepassen thuis voor onder andere meer structuur. Naast deze adviezen bedacht Mike (de papa van onze kinderen) de “knikker-methode”.

De knikker-methode:

Het gedrag van je kind belonen met knikkers is simpel. Je koopt een potje of een glas en een flinke zak knikkers. Elke keer als je kind iets goeds doet, verdient hij/zij een knikker. Als het knikkerpotje vol is, mag hij/zij een kleinigheidje uitzoeken. Dat kan een cadeautje zijn of misschien een lekkere traktatie. Dit kan je zelf invullen. Maar als onze dochter echt stout is, wijzen wij haar op haar gedrag en gaat er 1 knikker uit het potje. 

Bij ons werkt het erg goed en het is weer gezellig in huis en de negativiteit is weg. Ze staat dus niet meer in een hoek of gang. De knikkerpot werkt voldoende. Het idee is voor haar simpel om te onthouden en ze houdt zich serieus ermee bezig. Soms als ze echt stout is, zetten wij haar op een stoel in de kamer en daar mag ze dan even blijven zitten. (Niet lang, gewoon een korte time-out). Dit gaat bij ons thuis ook heel goed. Het is een kwestie van uitproberen.

De methode met stickers is niks voor ons, maar de knikkers werken zeer positief. Op deze manier leggen we meer de nadruk op het positieve gedrag ipv het negatieve. Ze doet elke dag extra haar best om een knikker te verdienen en we merken dat ze daardoor zelf inziet dat lief zijn veel gezelliger is.

Wanneer mag ze dan een knikker? Bijvoorbeeld als ze opruimt, meehelpt, lief is tegen haar broertje, goed luistert, goed heeft gegeten of groente op heeft. Als ze goed heeft geslapen, ze zich netjes heeft gedragen tijdens een uitje. Je kan dit zelf bepalen. Ze mag zelf een knikker in het potje doen en elke keer praten we samen over wat goed is gegaan en geven we haar complimenten. We hebben ervaren dat goed gedrag belonen of aandacht geven, veel beter werkt dan negatief gedrag aandacht te geven.

Er is nog een manier om de knikkers te gebruiken. Bijvoorbeeld als je kind speelgoed of spullen niet meer kan waarderen, stout is geweest etc. Je kan een deel van al het speelgoed sorteren en opruimen. Bij goed gedrag mag er een knikker in het potje. Als het potje vol is, mag je kind speelgoed uit de bak uitzoeken om weer mee te spelen. Zo waarderen ze meer wat ze hebben en ontdekken ze opnieuw speelgoed.

* Na een tijdje is alles thuis weer op orde en merk ik duidelijk dat kinderen steeds door een fase gaan. Ja, deze fase gaat uiteindelijk ook voorbij en er komt straks weer iets nieuws voor in de plaats. Het knikkerpotje heeft ons wel er door heen geholpen! 

Wie weet is dit ook een handig hulpmiddel voor jouw gezin. Het is het proberen waard vind ik. Binnenkort zal ik wat meer vertellen over de andere opvoedmethodes die we thuis gebruiken. Mocht je iets anders willen teruglezen, laat het me dan weten in een comment. 🙂Volg me ook op
: Instagram Facebook Bloglovin Youtube

2 Comments

  1. sharon 31 mei 2016 / 06:45

    Dit is echt een hele slimme manier zeg! Ik heb zelf hier een stuiterbal hier rond lopen. Via school mag hij steeds een rondje inkleuren als beloning maar dit werkt echt niet. Ik ga jou manier proberen en vandaag dus even ergens knikkers vandaan halen. Ik geloof echt dat dit wel gaat werken. Dankje😉x

    • KoalaBeautyMama 2 juni 2016 / 09:32

      Wat goed dat je onze tip gaat proberen! Laat je weten hoe het uiteindelijk is gegaan? Succes 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *