Mommy talk: Kiezen voor borstvoeding of flesvoeding?

IMG_5404

Toen ik voor de eerste keer zwanger was, had ik nog geen idee of ik voor flesvoeding of borstvoeding zou kiezen. In veel tijdschriften voor aanstaande moeders wordt je gebombardeerd met borstvoeding adviezen. Bij de verloskundige kreeg ik gelijk een folder mee over borstvoeding en ook in de gratis zwangerschapsboxen zitten genoeg folders die moeders stimuleren om borstvoeding te geven. Want ja, borstvoeding is het allerbeste voor je kindje. Toch? Tegenwoordig ontkom je er niet aan. Dat is helemaal niet erg. In borstvoeding zitten nu eenmaal veel waardevolle stoffen voor je pasgeboren baby. Alhoewel flesvoeding absoluut niet slecht is. Je kind wordt er ook gewoon groot en sterk van. Alleen al over dit onderwerp kan onder mommy’s (to be) een hele discussie ontstaan.

Bij Ayumi heb ik ongeveer 2 maanden borstvoeding gegeven. Ze hapte vanaf de geboorte erg goed en dronk lekker gulzig aan de borst. Mijn melk kwam ook goed op gang dus wat dat betreft verliep het allemaal prima. Wat een mazzel dacht ik. Bij elke nachtvoeding schoot de gedachte in mijn hoofd dat ik ermee wou stoppen. Lichamelijk moest ik flink herstellen van de bevalling en met de borstvoeding erbij was ik gewoon doodmoe. Ik werd verliefd op mijn baby als ze in mijn armen lag en met liefde legde ik haar aan mijn borst. Halverwege de voeding voelde ik me een zombie. Ja het is super mooi dat je borstvoeding kan geven, maar jeetje je moet er wat voor over hebben. Mijn tepels waren pijnlijk en mijn tieten lekten door mijn t-shirt heen. Een keer ging ik Ayumi verschonen en voelde mijn voeten nat worden. Haha dat was de melk die lekte.. No joke. 😛

Oja je mag voeden op verzoek. Je weet vaak niet hoeveel je kindje binnenkrijgt. Dat maakte me soms onzeker. Ayumi wou het liefst de hele dag aan mijn borsten lurken. Toen ben ik tussen de normale voedingen door begonnen met kolven. Je kan niet gelijk verwachten dat je hele liters melk kolft. Voor mijn idee kon ik net zo goed de hele dag topless lopen, want ik zit meer met mijn boobies bloot dan bedekt. Door de aanmaak van melk kreeg ik stuwing. Keiharde plekken door opgehoopte melk.
Pamela Anderson was er niks bij. Even alleen de deur uit vond ik een uitdaging. Ik moest op tijd terug zijn voor een voeding. Daarnaast voelde ik aan mijn borsten dat ik ze moest legen.
 Ik was blij toen ik eenmaal ging afbouwen. Flesvoeding vond ik ideaal. Iemand anders kon de fles ook een keer geven en om weer in “normale” kleding te lopen vond ik heerlijk. Het voelde voor mij alsof ik mijn ritme weer konoppakken. Ayumi had ik altijd bij me dus die intieme momenten samen hadden we nog steeds. Dat verdwijnt heus niet zomaar.

IMG_6867

Borstvoeding is in mijn ervaring een beetje tegenstrijdig. Ik vond het mooi om te doen. En ik was blij dat het weer voorbij was. Hoewel ik flesvoeding ideaal vond, zal ik proberen opnieuw borstvoeding te geven bij ons tweede kindje. Waarom? Ergens denk ik dat het wel heeft geholpen. Ayumi heeft een sterke weerstand en is bijna nooit ziek geweest. Verkoudheid slaat ze vaak over. De melk uit je borst smaakt enigszins naar wat je zelf eet. Zo leert je kindje verschillende smaken kennen. Ayumi is altijd een goede eter geweest en lust veel diverse dingen. Wij eten zelf afwisselend en proberen dat zoveel mogelijk te stimuleren bij onze kinderen. Dus ik durf niet voor 100% te zeggen dat haar goede eetlust door de borstvoeding komt. Ik hoop dat ik ons zoontje een goede start kan meegeven. Of het gaat lukken deze keer weet ik niet. Hoe lang het zal duren durf ik niet te voorspellen. Ik ga mezelf vooral niet schuldig voelen als ik uiteindelijk overstap op flesvoeding. 

Voor de nieuwe moeders onder ons wil ik zeggen dat je jezelf niet gek moet laten maken door een ander. Je bent niet vervloekt als je geen borstvoeding geeft of als het niet gaat. Het is een persoonlijke keuze waarover je mag nadenken. Je kan het altijd proberen. Echter ben jij degene die beslist. Het is makkelijk voor een ander om te zeggen wat het beste is. Naar mijn mening wordt alles een tikkeltje overdreven. Twijfel je over je keuze? Laat je dan eens informeren tijdens een cursus of doe wat research op internet van alle voor en nadelen.
Voor jou zal het waarschijnlijk nieuw zijn. Luister naar jezelf en je moederinstinct. Mommy knows best! 😉

Waarom heb jij de keuze gemaakt om fles of borstvoeding te geven? Denk je dat het verschil groot is qua voeding?

x Liefs,

Sunseeree 

Volg me ook op: InstagramFacebookBloglovin

7 Comments

 1. Monique 8 juli 2014 / 16:03

  Haha, ik moest zo lachen bij je lekkende borsten stukje 😉

  Ik wilde zo graag borstvoeding geven, maar het kwam niet goed op gang bij mij en Lise had honger, veel honger. We zijn dus gaan bijvoeden met flesvoeding en ik werd aan het kolven gezet om de borstvoeding toch op gang te helpen. Het was enorm vermoeiend (eerst aanleggen, dan fles geven en dan nog eens kolven) en ik werd er op den duur echt niet vrolijk van. Toen hebben we besloten te stoppen met de borstvoeding en op flesvoeding over te gaan.

  In het begin vond ik het nog weleens moeilijk. Vooral als ik moeders zag die borstvoeding gaven en waarbij het wel lukte. Toch voelde ik ook een grote intimiteit met Lise als ik haar de fles gaf. En de voordelen kon ik op den duur ook steeds meer waarderen.

  Bij een eventueel volgend kindje wil ik toch weer borstvoeding proberen te geven, maar lukt het niet dan weet ik nu dat flesvoeding een heel goed alternatief is!

 2. Laila 8 juli 2014 / 16:32

  Haha, grappig stukje over de lekkende borsten. Wij besloten eerst te gaan voor borstvoeding, alleen kwam het nauwelijks op gang door de operatie die uitgevoerd was. We hebben het geprobeerd op gang te krijgen, maar dat ging helaas niet. Waardoor we over zijn gegaan op flesvoeding. Wat ook eerlijk gezegd wel makkelijk is, zodra je weet dat de kleine een flesje wilt of hoort te krijgen dan is het ook zo klaar. Laat staan in zo’n herstel periode, dan is het toch moeilijk. Leuk artikel!

 3. Samantha 8 juli 2014 / 16:59

  Bij Levi moest en zou ik borstvoeding geven, maar helaas Levi hapte niet goed aan.
  De eerste week produceerde ik totaal geen borstvoedig, dus zijn we overgegaan op flesvoeding. Levi doet het super er op hihi. Met zn 11 maanden over de 12 kilo en 85,6 cm en maatje 86. Maar zodra we klaar zijn voor de 2e doe ik er echt alles aan om borstvoeding te kunnen geven. Ben zelf heel erg beoordeeld dat ik geen borstvoeding kon geven door mensen waar ik weleens mee sprak.

 4. Norèn 8 juli 2014 / 23:03

  Vanaf het moment dat ik zwanger was, was ik ervan overtuigd om flesvoeding te geven. Ik ben gewoon niet een borstvoeding typetje en aangezien ik er dan niet helemaal voor kon gaan, leek het ons het beste om direct met flesvoeding te starten. Natuurlijk zullen er genoeg stoffen in borstvoeding zitten die met kunstmatige voeding niet te evenaren valt. Maar vanaf dag 1 heb ik geen problemen gehad met flesvoeding geven. Heerlijk om te zien hoe papa geniet om de kleine zijn fles te geven. Dit had ik niet anders gewild. Wel jammer dat ze er overal op hameren dat borstvoeding het beste van alles is. Je gaat je inderdaad schuldig voelen wanneer je je uitspreekt om voor kunstmatige voeding te gaan. Maar luister goed naar je eigen gevoel.

 5. Vicky 9 juli 2014 / 07:07

  Ik ben 6 maand zwanger en iedereen dringt aan om bordtvoeding te geven waardoor ik er net geen zin meer in heb. Eerst wou ik heel erg graag borstvoeding geven en nu toch liever niet meer, heel raar maar het is een gevoel die ik heb die niet weg gaat. En ik heb besloten om toch naar mn gevoel te luisteren en geen borstvoeding te geven. Ik ga het niet doen omdat een ander dat wilt. Goed artikel van je, vooral dat je het niet ‘opdringt’ aan anderen.

 6. mamawatdoejenou.nl 9 juli 2014 / 09:27

  Ik wilde zo graag borstvoeding geven omdat mijn moeder dat vroeger niet bij mij gedaan heeft. Mijn weerstand is zwak en ik heb echt het vermoeden dat het daardoor komt. Ik ben flink getest: spruw dat zeven weken aanhield omdat artsen niet geloofden dat het spruw was. Het was alsof ik in mijn rug gestoken werd met een mes, zoveel pijn dat het deed. En die artsen maar naar mijn longen luisteren. uiteindelijk heb ik de hulp van een lactatiekundige ingeschakeld. Zij is mijn held geweest. Mijn tepels waren kapot, de kraamphulp had me verkeerd leren ‘happen’ en uiteindelijk heb ik met een tepelhoedje toch nog 8 maanden borstvoeding gegeven. Vanaf 5 maanden ben ik gaan afbouwen. Ik ben ontzettend blij dat ik heb volgehouden. Het was zwaar, maar ik heb het er voor over gehad. Het is iets prachtigs en ik kan het iedereen aanraden. Ook om niet te vroeg af te haken. Maar iedereen moet natuurlijk doen wat haar gevoel in geeft en niet omdat het van de buitenwereld verwacht wordt. Want als je hoofd en hart er niet naar staat, zal het waarschijnlijk toch geen succes worden.

 7. Sandra 9 juli 2014 / 15:27

  Ik heb zelf nog geen kinderen maar ben er voorlopig van overtuigd dat ik geen borstvoeding wil geven, op de een of andere manier spreekt het me niet aan. Daarnaast is het natuurlijk ook makkelijker als iemand anders eens een flesje kan geven en ben ik er zeker van dat de band met je kindje niet minder sterk is dan wanneer je wel borstvoeding geeft. Ik vind het wel knap dat je het met je zoontje nog eens wil proberen, hopelijk werkt het deze keer voor jou wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *