Mijn ervaring met de mirena spiraal

Na een lange tijd te hebben nagedacht over een geschikt anticonceptie middel, heb ik toch gekozen voor een Mirena spiraal. Voor mij een hele stap, want ik vond in het begin de gedachte dat er iets in mijn baarmoeder werd geplaatst heel eng. Bovendien was ik angstig voor de bijwerkingen door de hormonen. We hebben nu 2 kinderen en ons gezin is compleet. Ik wil echt iets betrouwbaars hebben en iets wat ik niet kan vergeten om in te nemen bijvoorbeeld. Veel anticonceptie middelen zitten bomvol hormonen die door je hele lijf gaan. Omdat ik hier slecht op reageer, heb ik de pil al jaren niet meer gebruikt. Over deze ervaring heb ik een aparte blogpost geschreven.

Oké, terug naar mijn verhaal. Wat is een Mirena spiraal eigenlijk? De Mirena spiraal is een heel klein voorwerp die ze in je baarmoeder plaatsen. De werkzame stof in Mirena is levonorgestrel. Een vrouwelijk hormoon. Het levonorgestrel spiraaltje maakt de binnenkant van de baarmoeder minder geschikt voor het innestelen van een eventueel bevruchte eicel. Het maakt de slijmprop in de baarmoederhals moeilijk doordringbaar voor zaadcellen. Hierdoor wordt een zwangerschap voorkomen.
De hormonen worden plaatselijk in je baarmoeder afgegeven en maakt het dus iets minder heftig voor vrouwen die hier gevoelig voor zijn. Om je leestijd te besparen, zet ik wat facts op een rij.

Voordelen

• Het is zeer betrouwbare anticonceptie
• Je bent vijf jaar beschermd tegen zwangerschap
• Geleidelijke hormoonafgifte, zonder dagelijkse pieken en dalen
• Je kunt snel weer vruchtbaar zijn nadat het spiraaltje is verwijderd

Nadelen

• Je moet het laten inbrengen en verwijderen door een (getrainde) arts
• Je menstruatiepatroon kan veranderen nadat de spiraal is geplaatst
• Het inbrengen kan pijnlijk zijn
• Je kunt zelf de timing van je menstruatie niet reguleren

Omdat ik het door een specialist wilde laten zetten, had ik gekozen voor een gynaecoloog in het ziekenhuis. Een uur van te voren werd mij aangeraden om een aspirine in te nemen tegen de pijn. Door de drukte was ik het vergeten. Typisch iets voor mij.

De spiraal moest ik laten plaatsen terwijl ik menstrueerde. Niet echt aangenaam, maar hé, dat was de bedoeling. Na twee bevallingen ben ik wel wat gewend daar beneden. Artsen die willen kijken/voelen/checken en dan twee koters die door mijn tunnel naar buiten moesten..

Ik ben op de stoel gaan zitten met mijn benen in een soort beugel. Jep, kijkdoos. Ik was best zenuwachtig en het idee dat ik ongesteld was maakte het er niet beter op. “Sorry hoor als ik bloed” zei ik. “Oh dat geeft niets hoor” zei de gynaecoloog. Ik probeerde nog een grapje te maken. “Oké dan, LET IT RAIN!” Niemand snapte mijn grap en al snel werden de spullen tevoorschijn getoverd.

Ik heb me laten vertellen dat het minder pijnlijk is als je al een kind hebt gebaard. Sommige vrouwen vallen zelfs flauw tijdens het inbrengen. Eerst werd alles schoongemaakt en kreeg ik een “eendenbek” in mijn je-weet-wel. Ja, heel charming. Er word ruimte gemaakt zodat ze goed kan meten waar mijn baarmoeder zit en hoe ver ze kan gaan. Het is een heel raar gevoel wat ik niet echt kan omschrijven.

Als ze die eendenbek plaatsen lijkt het net op een auto die ze omhoog krikken met gereedschap. Tenminste daar moest ik aan denken. Met een lang voorwerp ging ze naar binnen, plaatste de spiraal en knipte de touwtjes af. De eendenbek werd verwijderd en ik mocht mezelf weer aankleden. Volgens mij duurde alles maar 10 minuten. Het was een heel vreemd gevoel, maar niet pijnlijk. Ik was ook niet duizelig na het plaatsen.

Na ongeveer 30 minuten kreeg ik last van buikkrampen. Af en toe voelde ik lichte steken in mijn buik. Ik voelde me niet echt lekker en nam thuis even wat rust. De buikkrampen hielden 3 dagen aan. Daarna heb ik nergens meer last van gehad.

Na 2 weken werd het bloeden minder. Maar telkens als ik dacht dat het ging stoppen, moest ik weer vloeien. Het meest irritante vind ik dat ik nu ruim een maand “ongesteld” ben. Elke dag in de weer met maandverband enzo. Ik heb gelezen dat het soms wel 3 maanden kan duren of langer tot je een normale menstruatie hebt. In sommige gevallen word je helemaal niet meer ongesteld of vloei je maar een klein beetje.

Gelukkig heb ik geen last van stemmingswisselingen. De maandelijkse hulk of heks komt niet meer tevoorschijn. Fijn dat ik (nog) geen last heb van de hormonen. Ik voel me prima. Maar het belangrijkste, ik word niet zwanger! Ik hoef er pas over 5 jaar weer aan te denken om ‘m te vervangen. Heerlijk toch? Ik hoop dat het vloeien snel stopt en dat ik veel plezier mag beleven van dit anticonceptie middel zonder nare bijwerkingen. Tot nu  toe gaat het goed.

Over een paar maanden zal ik een nieuwe update met jullie delen. Mocht je geïnteresseerd zijn in deze Mirena spiraal, laat je dan goed informeren door een specialist. Laat je niet gek maken door ervaringen en forums op het internet, want iedereen heeft wel iets (negatiefs) te melden. Bekijk alle opties eens goed en beslis voor jezelf! Mocht het niet bevallen kan je de spiraal altijd laten verwijderen.

Wat voor anticonceptie middel gebruik jij? Ben je tevreden? Wat is jouw ervaring met de Mirena spiraal?

 

Volg me ook op: Instagram Facebook Bloglovin Youtube

14 Comments

 1. Anneleen 3 maart 2015 / 07:56

  Hey Suns! Ik vind het heel fijn dat je deze ervaring (zo eerlijk) met ons deelt! Fijn dat jij zo tevreden bent van het spiraal! Alleen die maand ‘ongesteld’ zijn lijkt me echt niet fijn… Hopelijk betert dat snel. Gelukkig had je er ook niet te veel last van! Ik ben 20 en neem de pil maar op een of andere manier vertrouw ik dit nooit zo… Ik ben altijd bang dat het toch ergens zijn werking (diarree, overgeven, …) heeft verloren. Wat me afschrikt aan een spiraal is dat je vijf beschermd bent tegen een zwangerschap. Versta me niet verkeerd, 5 jaar is heel goed! Maar mijn vriend is een stuk ouder als mij (28) en ik weet niet of wij nog 5 jaar gaan wachten om eventueel aan kindjes te beginnen? Weet jij of er ook spiralen zijn die minder lang werken? Ik heb ook wat schrik dat het toch een langere duurt eer dat de spiraal is uitgewerkt, zeg maar. Maar misschien moet je daar gewoon wat vertrouwen in hebben 😉

  • Koalabeautymama 3 maart 2015 / 08:54

   Hoi Anneleen! Zoals ik heb begrepen, kan je gelijk weer zwanger worden als de spiraal wordt verwijderd. Mocht het je niet bevallen kan je ‘m altijd laten verwijderen en dan zal je lichaam haar ritme weer oppakken.

   • Astrid 10 maart 2015 / 13:10

    Klopt, zodra de spiraal eruit gaat ben je in principe direct vruchtbaar. Ik heb zelf een mirena spiraal gehad en 2 weken gevloeid na het inzetten maar daarna helemaal nergens last meer van gehad. Dus in het begin 2/4 weken vloeien en daarna niet meer wegen tegen elkaar af denk ik 😉

 2. Dineke 3 maart 2015 / 08:29

  Ik heb zoooo lang getwijfeld over de spiraal, maar hoorde net even teveel horrorverhalen dus uiteindelijk maar niet gedaan. Maar wie weet is de ervaring bij jou totaal anders! Ik heb hiervoor (ben nu zwanger) de Yazmin pil gehad en die beviel super. Gek genoeg word mijn lichaam beter van de pil, misschien doordat er ook een mannelijk hormoon aan toegevoegd is? Succes in ieder geval met je spiraaltje, als het perfect werkt is het een mooie lange termijn oplossing.

 3. agneta 3 maart 2015 / 08:51

  Sinds februari heb ik ook de spiraal zoals jij. Ik heb geen kinderen en het zetten was voor mij wel beetje heftig. Na een zweetaanval zakte de pijn weg en kon ik richting huis. Na 14 dagen kon ik pas zeggen dat de pijn echt weg was. Ik werd gewoon ongesteld op de dag dat ik het moest worden en hoe wel het wel minder was dan normaal was het wel langer dan normaal. Ik voel me zo nu en dan wel wat down en dat duurde 2 dagen daarna weer mijzelf. Tot nu toe ben ik erg tevreden, maar hoop dat het elke maand toch wat minder ongesteld word. Pijn vrij is voor mij het belangrijkste en dat lijkt tot nu toe wel te lukken.

  Liefs Agneta

 4. Eilish 3 maart 2015 / 09:07

  Brr ik moet er niet aan denken! Nu ben ik ook 21 & heeft nog geen enkele arts daar beneden gekeken en wil ik dat voorlopig zo houden. Lijkt me echt verschrikkelijk. Ik ben al zo onzeker als de pest… dus ik krijg er nu al een rot gevoel bij.

  Ik heb gewoon de pil en dat vind ik prima. Vergeten doe ik hem eigenlijk nooit en ik vind het fijn dat ik de menstruatie soms een maandje kan uitstellen!

  • Marije 5 maart 2015 / 10:52

   Ik heb ook een Mirena spiraaltje gehad, eerst ging het wel goed, (dacht ik ) ik werd een ontzettend kreng. Maar ik dacht ik probeer het een half jaartje je lichaam moet immers wennen aan die hormonen, Ik heb in het verleden ook al problemen met de pil gehad. Dus nu gewoon helemaal niks meer. Ik voel me weer helemaal goed !

 5. Celeste 3 maart 2015 / 09:20

  Ik heb sinds eind december een spiraaltje. Ben er echt heel erg blij mee, word iedere maand een beetje minder ongesteld wat ik echt ideaal vind. Ik moet bekennen dat het ontzettend veel pijn deed om hem te laten zetten, maar ik heb dan ook geen kinderen gehad 😉

 6. Kirsten 3 maart 2015 / 11:20

  Wat fijn dat het bij jou geen pijn deed! Ik heb die van mij afgelopen vrijdag laten plaatsen, ik heb geen kinderen en ben nog vrij jong.. Ik had niet verwacht dat het zo’n pijn zou doen.. Ik heb nog nooit zo hard gegild/gehuild bij de dokter volgens mij. Ik werd op het moment zelf ook heel erg misselijk. Ik heb het hele weekend last van buikkrampen gehad en die waren gister nog niet weg, de dokter heeft me wat hogere pijnmedicatie voor geschreven om het te verlichten. Ik merk wel dat dat helpt maar het is nog niet helemaal goed daar beneden. Aan de ene kant ben ik er denk ik op langer termijn wel blij mee, maar aan de andere kant nu even niet..

  Fijn om jouw ervaring ermee te lezen. (: Interessant!

 7. Val 3 maart 2015 / 15:33

  Hi Sunseeree,

  Ik heb sinds 3 jaar de mirena. Bevalt erg goed. Ik was helaas wel één van de ongelukkigen waarbij ik inderdaad bijna flauwviel na/tijdens het inbrengen.. Heel naar was dat. Ik heb ook heftige buikkrampen gehad nog. Na twee dagen voelde ik me beter en na een maand was ik niet meer ongesteld. Tot op de dag van vandaag heb ik één keer in de drie maanden een druppel bloed en that’s it. 🙂 Love it! Hormonen en emoties gaan ook perfect, ik voel me top.
  Aanrader dus!

 8. selina 3 maart 2015 / 16:11

  Mag ik vragen waarom je hebt gekozen voor een spiraal met hormoon en niet degene zonder hormonen? En wat zijn de kosten?

 9. Roos 3 maart 2015 / 19:41

  Ik heb ook een spiraaltje, maar dan een koperspiraal. Helemaal geen hormonen dus, heerlijk!
  Ik heb hem laten zetten op mijn 22ste, eruit laten halen toen ik 26 was (omdat we graag een kindje wilde) en was letterlijk de dag erna zwanger.
  Met een koperspiraal verandert je “natuurlijke” cyclus niet, dus ben je inderdaad meteen vruchtbaar. Met een Mirena is dat volgens mij wel anders? Maar goed, dat weet ik niet zeker.
  Ik hoor dat veel mensen niets weten van de koperspiraal, dus daarom even mijn ervaring erbij 🙂
  Oh en het zetten deed zeer.. Bevallen is altijd duizend keer erger

 10. Milou 7 maart 2015 / 10:46

  He Meisie, ik heb begin februari een Mirena laten zetten, verliep ook echt heel erg soepel. Ik heb ook een aantal dagen hevig bloedverlies gehad wat al snel weg trok. tot op de dag van vandaag vloei ik ook nog steeds een ´beetje bloed. heel lichtjes. Verder ook geen rare uitspattingen of klachten, ben er erg blij mee. Maar kijk er ook erg naar uit dat het vloeien helemaal gaat stoppen! jij ook heel erg veel succes! ben benieuwd naar je nieuwe post hierover xxxx

 11. s 11 april 2015 / 11:14

  Ook sinds oktober een mirena spiraal, zetten was iets gevoelig en ook 3 dagen krampen gehad en ongeveer 4 weken ‘ongesteld’ ik was er net een week vanaf :/ toen begon t weer maargoed wel 5 jaar beschermd en als we weer een kindje willen laten we m gewoon verwijderen. Heb nu nog steeds nergens last van geen ongesteldheid gezien nog en ons kindje is bijna 8 maanden net als masato, we schelen een paar dagen met onze kindjes, leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *