Mijn ervaring met de Mirena spiraal DEEL 2

Vorige keer vertelde ik in een ander artikel dat ik een Mirena spiraal had laten zetten als anticonceptie middel. We hebben nu 2 kindjes en ons gezin is compleet. We willen daarom geen gezinsuitbreiding en ik wil voorlopig niet meer zwanger worden. Ben je benieuwd waarom ik had gekozen voor een Mirena spiraal en mijn ervaring na het plaatsen ervan? Lees dan hier DEEL 1.

Vandaag deel ik opnieuw mijn ervaring met de Mirena spiraal, want inmiddels zit het spiraaltje er bijna 3 maanden in. Tijd voor een update!

Er was een moment dat ik ontzettend twijfelde of ik de spiraal zou laten verwijderen. Ruim 3 weken lang had ik rechts onderin mijn buik last van krampen of zelfs een stekend gevoel. Dit werd steeds erger waardoor ik het niet meer kon negeren. Het stekende gevoel was dagelijks aanwezig en voelde ik dus ook tijdens het sporten. Niet fijn voor je dagelijkse bezigheden.
Ik verdiepte me meer op de bijwerkingen en kwam erachter dat de Mirena spiraal bij sommige vrouwen cystes veroorzaakte in de eierstokken. Deze cystes kunnen pijnlijk zijn en zelfs groeien tot 10 cm. Best heftig vond ik. Een cyste is trouwens een soort blaasje of holte gevuld met vocht. Deze kunnen openbarsten.

De gedachte dat er misschien iets vreemds groeide bij mijn baarmoeder of eierstokken, maakte mij een beetje bang. Daarnaast vloeide ik elke nog steeds. Telkens als ik dacht dat het bloeden gestopt was, kwam er weer een beetje. Ik was het gedoe met maandverband echt zat aan het worden. Ik voelde me niet fris en niet bepaald aantrekkelijk haha. Toch wilde ik het een kans geven.

Omdat het stekende gevoel in mijn buik niet minder werd, had ik een afspraak gemaakt bij de gynaecoloog in het ziekenhuis. Daar maakte ze een echo en controleerde ze het gebied rond mijn baarmoeder. Het spiraaltje zat gewoon goed op zijn plek. En rondom mijn baarmoeder en eierstokken was er niets raars te zien. Alles was goed! Geen cystes ofzo. Dat stelde mij gerust.

De gynaecoloog vertelde mij dat dit bijwerkingen zijn. Je lichaam heeft 3 tot 4 maanden nodig om te wennen aan de Mirena spiraal. Na ongeveer 4 maanden kan je een oordeel geven wat dit precies voor je lichaam doet. Dan kan je alsnog besluiten om het te verwijderen als het niet bevalt.

Het fijnste vind ik dat ik geen mood swings meer heb. Geen hormonale achtbaan tijdens een menstruatie. Ik voelde me in zo’n periode echt K U T. Nu niet meer. Dat is me zoveel waard.

Na bijna 3 maanden bloed ik niet meer en is al het vloeien dus gestopt. Ik weet ook niet wanneer er een echte menstruatie zal komen. Bij veel vrouwen blijft een menstruatie weg. Dit zal ik moeten afwachten.

Verder heb ik ook geen last meer van dat stekende gevoel onderin mijn buik. Het is verdwenen en ik voel me lekker in mijn vel. Hopelijk mag het zo blijven. Op dit moment is de Mirena spiraal ideaal voor mij en ik ben er erg blij mee ondanks de eerdere bijwerkingen. In mijn ervaring was het even doorzetten en afwachten.

Per vrouw is het verschillend natuurlijk. Er zijn genoeg horror verhalen, maar er zijn ook positieve ervaringen. Eerlijk gezegd zou ik de spiraal verwijderen als ik langer last had van de bijwerkingen. Nu heb ik er plezier van. Fijn om niet na te denken of ik de pil ben vergeten te slikken.

Zijn er nog andere bijwerkingen waar ik last van had? Tja. Lastig om te bepalen of dit door de Mirena kwam. Wel eens een zeurend gevoel in mijn onderrug, vermoeidheid of hoofdpijn. Dit was een enkele keer. Het zou gerust van iets anders kunnen komen. Ik sport en heb drukke dagen met ons gezin gehad. Klinkt logisch allemaal.

Een tijdje terug had ik een opgeblazen buik, maar dat kwam door mijn darmen in combinatie met een ander voedingspatroon. Ik denk dat je optimistisch moet blijven en het een kans moet geven om je lichaam eraan te laten wennen. Het begin was inderdaad vervelend.

Het belangrijkste is dat je luistert naar je lichaam en rare kwaaltjes niet negeert. Bel gerust met je huisarts of maak een afspraak bij de gynaecoloog. Het is tenslotte wel jouw lichaam. 🙂

Ik hoop dat je wat gehad hebt aan mijn ervaringen. Mocht er iets veranderen in de aankomende periodes, dan zal ik dit uiteraard delen.

Wat is jouw ervaring met de Mirena spiraal? Welk anticonceptie middel gebruik jij, en ben je daar tevreden over?

Volg me ook op: Instagram Facebook Bloglovin Youtube

4 Comments

 1. Anouk 11 april 2015 / 09:50

  Goed om te weten dat er zo’n lange tijd voor nodig is om je lichaam aan het spiraaltje te laten wennen. Je zou inderdaad snel denken dat er iets mis is als je lange tijd last hebt van pijn. Mij lijkt een spiraaltje ook ideaal als je voorlopig niet (meer) zwanger wilt raken.

 2. Anneleen 11 april 2015 / 15:27

  Ik vind het fijn dat je hier zo open over schrijft op je blog! Gelukkig is dat stekende gevoel in je buik nu weg!

 3. Joella 11 april 2015 / 22:31

  Hi Sunseeree 🙂 ,
  Met de Mirena spiraal heb ik nog geen ervaring. Wel hoor ik er steeds meer positieve verhalen over.
  Omdat je lichaam 3 tot 4 maanden aan het spiraaltje moet wennen, werkt het dan wel gelijk beschermend?
  Toevallig schreef ik laatst ook over anticonceptie, ik lijk bijna overal immuun voor hahaha…
  En om maar steeds van die regenjasjes aan te moeten schaffen vinden wij ook maar niks!
  Ben benieuwd!
  Groetjes Joella

 4. steff 4 augustus 2015 / 22:56

  De mirena.. het klinkt zo geweldig en super. Geen mood swings meer, menstruatie wegblijven, geen hoofdpijnen meer.
  Er in zitten ging zo makkelijk.. inderdaad pijnen.. pijnen.. maar het ging over en was zo blij, dacht nog nooit meer wat anders.
  Me man en ik besloten dat het tijd werd voor een liefdes baby en dus de spiraal moest eruit!
  Ik ging eerst naar de huisarts, die heeft lopen vroeten als een gek maar kon de draadjes niet vinden.
  Verwijsbrief, gynaecoloog in het ziekenhuis, allemaal verschillende eendenbekken, met verschillende maten tangen.. ik ging door de grond met tranen.. en weer niks kunnen vinden. Was ik hem niet verloren?
  Dagen heb ik kramp en bloedverlies gehad.
  Het zou een kleine ingreep worden bij de gynaecoloog op de dagbehandeling. Ook dit was een hel. Met een camera en stromend water, de mirena zat helemaal vast gekleefd. De touwtjes braken af en hij is er in een uur tijd in stukjes uitgehaald. De mirena zat helemaal vol met weefsel.. ik word nog misselijk als ik het zie.
  Scheen heel normaal te zijn.. het zit tenslote in je lichaam en word 1 met je! Weken heb ik zware pijn en bloedverlies gehad.
  Nu 2 jaar later zijn we nog niet zwanger.. allemaal door die oh zo geweldige mirena.. luister naar je lichaam ze eerste schreeuw het doet pijn! Het hoort er niet en doe het niet.. het lijkt zo makkelijk en onschuldig, eruit in een zucht! Maar onvruchtbaarheid en allemaal kwalen dat is wat je te wachten staat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *