Leven met een lactose intolerantie

Misschien kan je de foto nog herinneren waar ik 6 maanden zwanger leek? Geen babynieuws, maar gewoon een ontzettend opgezwollen buik door mijn lactose intolerantie. Na maanden afvragen wat er nu precies aan de hand was, ging ik daarna meteen naar de huisarts voor een test. Ik had al een vermoeden dat ik gevoelig was voor melkproducten en nu is het bevestigd.

Leven met een lactose intolerantie is een zoektocht naar de juiste voedingsmiddelen en steeds verpakkingen lezen als je in de supermarkt staat. Mijn lactose intolerantie werd steeds erger. In mijn vorige blog kan je meer lezen over deze ontdekking. Wat gebeurd er dan als ik een melkproduct eet of drink? Mijn buik gaat opzwellen en is dus helemaal opgezet als een zwangere buik. Dit kan de volgende dag wegtrekken, maar ook een paar dagen aanhouden. Vooral als ik fetakaas eet, krijg ik meteen buikpijn. Tijdens het eten merk ik gelijk of het goed of fout zit.

Ik ben dol op eten en na dit nieuws had ik even een dipje. Wat moet ik nu vermijden? Wat mag ik wel en niet eten? Ben ik straks erg beperkt met eten? Ik zag de taartjes en koekjes al in de vuilnisbak verdwijnen..
Van de diëtiste kreeg ik een lijst met info. Eerlijk gezegd ben ik gewoon zelf alles uit gaan zoeken. Zo word je steeds meer bewust van producten en wat je eigenlijk binnenkrijgt. Het is een mooie kans om je lifestyle aan te passen en gezonder te gaan eten. Ik zie het als iets positiefs.

Daarnaast ben ik iemand die eenvoud houd en ik ga echt niet een heel aangepast assortiment aanschaffen. Dit kan natuurlijk wel. Bij Albert Heijn en Jumbo heb je aparte stellingen met lactose-vrije producten. Super handig!

Wat heb ik dus weggelaten? Persoonlijk valt fetakaas heel slecht bij mij dus dat eet ik nooit meer. Dat scheelde al ontzettend veel, want wij aten dit regelmatig door salades heen. Yoghurt, kwark en koemelk kopen wij niet meer. Wat we wel kopen zijn sojaproducten en lactose-vrije melk. Hiermee maak ik ‘s ochtends bijvoorbeeld pap voor de kinderen, bak ik pannenkoeken mee en vervang ik alles waarmee ik eerst koemelk gebruikte.

Mijn koffie drink ik zwart en ik eet nog steeds chocolade, maar dan wel puur. Roomproducten of waar melkpoeder in verwerkt zit probeer ik zo veel mogelijk te vermijden. Ik eet wel eens een koekje of taartje en dat gaat gelukkig goed. Het is een kwestie van een balans zoeken en weten waar jij zelf heftig op reageert.
Er bestaan ook lactase-tabletten die je bij de drogist of apotheek kan kopen. Als je die voor een maaltijd inneemt, moet je als het goed is geen klachten krijgen!
Omdat ik voor mezelf een balans heb gevonden, heb ik de lactase-tabletten nog niet geprobeerd.
Ik dacht dat het lastig was om te leven met een lactose intolerantie. Na wat aanpassingen valt het voor mij reuze mee. Geniet van de juiste dingen!

Tips op een rij:

♥ Vervang koemelk voor lactose-vrije melk of plantaardige producten zoals soja of amandel “melk”. Dit kan je gewoon kopen in de supermarkt.
♥ Speur op de etiketten van een product of er bijvoorbeeld: melkpoeder, koemelk of room inzit. Het wordt ook wel eens genoemd onder:
lactose, melksuiker, melkeiwit, melkbestanddelen, weipoeder, melkvet, boterolie, nisine (E234)
Lactose komt van nature voor in moedermelk en dierlijke melksoorten zoals schapenmelk, paardenmelk en geitenmelk.
♥ Lactase-tabletten kunnen klachten voorkomen en daardoor kan je eten wat je graag wilt. Informeer even bij de drogist of apotheek.
♥ Sommige supermarkten hebben een aparte stelling met lactose-vrije producten en hebben op hun website een overzicht.
♥ Harde Nederlandse kaassoorten bevatten geen lactose. Bijvoorbeeld: Leidse kaas, Goudse kaas, Maaslander of Edammer.
♥ Ga je uit eten? Meld het dan even bij het restaurant dat je een lactose intolerantie hebt, dan kunnen ze je adviseren met het menu of er rekening mee houden.
♥ Kijk uit met: koekjes, gemarineerd vlees, gepaneerd vlees en taart.

Heb jij nog aanvullingen of tips waar je op moet letten als je een lactose intolerantie hebt? Laat het mij vooral weten in de comments!Volg me ook op
: Instagram Facebook Bloglovin Youtube

11 Comments

 1. Soumeya 20 november 2015 / 06:37

  Hoi Sunseree,

  Ik wilde je alleen zeggen dat sinds jouw foto en lactose intolerantie blog, ik er ook ben achter gekomen dat mijn opgezwollen buik door lactose werd veroorzaakt. Nu ik dat zoveel mogelijk vermijd heb ik veel minder buikpijn en een minder opgezwollen buik. Dus door het te delen heb je mij geholpen. Anders had ik daar zelf niet zo snel aan gedacht.
  Groetjes, Soumeya

  • Koalabeautymama 20 november 2015 / 08:27

   Goeiemorgen Soumeya, Oh super goed zeg! Fijn dat het heeft geholpen, ben heel blij voor je. Succes met je voeding verder. Als je weet waarop je moet letten, gaat het makkelijker. xx

 2. Saskia 20 november 2015 / 07:57

  Lijkt mij een heel vervelende intolerantie om te hebben, het komt in zoveel dingen voor. Maar de tips in dit artikel kunnen vast veel meiden helpen!

 3. Channe 20 november 2015 / 16:01

  Ik heb dat ook echt heel erg.
  ga eens proberen wat te minderen met de melkproducten. Kijken of dat helpt.

  Soms lijkt het inderdaad wel of ik 6 maanden zwanger ben. Doet ook echt zeer!
  Dank je wel voor het delen!
  Groetjes!

 4. kalliopia 20 november 2015 / 16:42

  Ik denk al een tijd dat ik lactose intolerant ben, of iets van allergie aan melkvet (kan dat zelfs :p), en ga dus binnenkort naar de dokter. Ik heb iedere keer enorm veel maag- en darmklachten als ik dingen eet met bijvoorbeeld zware melksauzen of uberhaupt alles waar halfvolle of volle melk inzit. Bij magere melk lijk ik nooit een probleem te hebben… Bedankt voor je tips alleszins!

 5. Arantja 20 november 2015 / 16:51

  Super om te lezen! Ik ben er nu ook een half jaar achter en merk dat ik het erg moeilijk vond om nieuwe recepten te vinden die lactosevrij waren. Als je naar een recepten site gaat en op “lactosevrij” zoekt krijg je alleen maar gekke recepten waar de lactose vervangen werd, maar niet de gewone recepten die altijd al lactosevrij zijn. Daarom ben ik zelf een blog begonnen met o.a. maar veel meer dan alleen lactosevrije recepten. Ik zou het leuk vinden als je er eens naar wil kijken. Laat je vooral inspireren!

 6. Ellen 20 november 2015 / 22:37

  Hi hier ook een lactose intolerantie en ook nog eens voor sacharose ik heb het nu zo’n 10 jaar.
  De kerutabs uit nl (lactase pillen) reageer ik niet goed op maar de laktase uit duitsland (bij supermarkt) te krijgen reageer ik wel goed op. Er zijn in Duitsland veel meer lactose vrije producten! De afgelopen jaren komt het ook mondjes maat in nederland gelukkig meer lactosevrij.
  Ik raad je verder aan om af en toe een mini kuur pro biotica te nemen van orthica. Goed voor je darmflora. Succes ermee!!

 7. Sonja 21 november 2015 / 08:59

  Herkenbaar. Mijn twins hebben koemelkallergie en vermoedelijke lactose intolerantie. Ik hoop nog steeds dat beiden toch nog kma blijken, dan kunnen ze erover heen groeien. Als ik jouw verhaal zo lees, zou het toch ook zomaar kunnen dat ik ook intolerant ben. Nu ik lactose arm (vrij lukt me niet) eet, merk ik zeker ook bij mezelf verbetering.
  Ik ga nog wat meer van je tips toepassen, hopelijk helpt het! Dank je wel!

 8. Esther 21 november 2015 / 11:24

  Ook ik heb een lactose intolerantie. Inderdaad in het begin wennen maar prima mee te leven. Ondertussen kan ik veel koekjes en soorten brood verdragen. Taart is voor mij echt een stap te ver helaas.
  De lactose tabletten heb ik ook. Werken fijn!

  En gelukkig zit er in pure chocolade geen melk. Geen leven zonder chocolade hihi. Succes ermee. 🙂

 9. Hanneke Idserda-Boissevain 15 mei 2018 / 13:58

  Op oudere leeftijd (rond 50ste levensjaar) heb ik een lactose intolerantie gekregen. Ze hebben er ook 10 jaar over gedaan om het te bewijzen en te erkennen. Ik ben 100 % Nederlandse van geboorte. Mijn vader kon zijn werk alleen niet in Nederland uitoefenen.

  Uiteindelijk mocht ik van de internist naar een diëtiste en zij vroeg mij waar ik geboren was en waar ik opgegroeid was. Rond de evenaar antwoordde ik. Oh, zullen we de melk van welk dier dan ook en wat er ook van gemaakt wordt niet meer eten.
  Internisten hebben er 10 jaar over gedaan voordat ik echt lactose intolerantie erkend ben!
  Wat een opluchting dat ik nu weet waarom ik permanent diarree had, misselijk was na het eten en ik flink groeide in kledingmaten.
  Tip: via de belastingen kun je teruggave krijgen voor je dieet. Echt de moeite waard!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *