Ik moet jullie iets vertellen…

Zoals de titel al zegt: ik moet jullie iets vertellen… Mijn bolle buik zal niet onopgemerkt zijn denk ik. Ondertussen is er een nieuwe babyboom in bloggersland. De ene zwangerschapsaankondiging komt na de andere. Als ik in de spiegel kijkt en mijn handen op mijn buik leg, lijkt het net een flashback naar mijn vorige zwangerschappen. Wat was zo’n babybuik toch bijzonder.

Echter.. IK WIL DIE BUIK HELEMAAL NIET!! Nee, mensen hoeven ons niet te feliciteren want we zijn niet zwanger. Niet, i’m not fat, i’m pregnant. Nee, geen gezinsuitbreiding hier.

Echter kan ik qua uiterlijk gewoon bij de preggers-club aanschuiven. Lekker dan.. Ik ben juist blij dat ik niet in verwachting ben en dat ik mijn “oude” lichaam weer terugheb. Waar komt dan die opgezwollen buik vandaan?

Ik begin steeds meer last te krijgen van mijn buik. Soms zwelt hij zo erg op dat ik net 6 maanden zwanger lijk. Dat is toch niet gezond?! Ik ben dus naar de huisarts gegaan en die heeft mij doorverwezen voor wat allergie/bloedtesten.

Uiteindelijk bleek dat ik een lactose intolerantie heb. Dat verklaarde waar al mijn buikklachten vandaan kwamen. Lactose is een suiker dat in melk en in melkproducten voorkomt. Om lactose te kunnen verteren heeft je lichaam het enzym lactase nodig. Lactase wordt in de dunne darmwand aangemaakt. Als er geen of niet voldoende lactase wordt aangemaakt, kan lactose niet op de juiste manier verteerd worden. Lactose komt vervolgens onverteerd in de dikke darm terecht. De bacteriën in de dikke darm gaan de lactose dan ‘vergisten’.

Een tekort aan lactase is blijkbaar de oorzaak van de klachten. Er zijn verschillende vormen van lactose intolerantie. Ik kom er dus net achter en moet nu gaan onderzoeken wat ik wel en niet goed kan verdragen. Mijn voeding moet ik gaan aanpassen en binnenkort ga ik naar een diëtiste die mij een advies gaat geven.

Het is even wennen, maar het verklaart een hoop en ik ben blij dat ik erachter ben wat het is. Hopelijk gaat mijn opgezwollen buik snel weg en kan ik weer genieten van mijn strakke jeans en truitjes. Gewoon weer een jurkje aantrekken zonder dat mensen je vertederend aankijken met de gedachten dat je een baby krijgt… Ben dol op baby’s maar ben ik voorlopig klaar mee haha.

Wat dacht jij toen je de foto zag van deze blogpost? Dit is dus een recente foto van mij wanneer ik een “slechte” dag had. Zelfs Mike zat me aan te kijken. Het zweet brak hem uit… Ben jij bekend met deze lactose intolerantie? Zo ja, hoe ga jij er mee om?

 

 

Volg me ook op: Instagram Facebook Bloglovin Youtube

28 Comments

 1. Soumeya 20 augustus 2015 / 07:56

  Ik heb ook last van een opgezette buik en ben heel benieuwd of ik misschien hetzelfde heb en hoe het je vergaat. Maar een vraagje, dat je mast hebt van een opgezette buik is toch van de laatste tijd of heb je het altijd al gehad? Kan een lactose intolerantie op latere leeftijd spontaan ontstaan?

  • Milou 20 augustus 2015 / 08:51

   In principe kan een allergie gewoon van de ene op de andere dag opkomen. Mijn vader is nu tegen de vijftig en heeft recent een allergie heel recent gekregen. Volgens de dokter is het heel.normaal om op latere leeftijd een allergie te ontwikkelen.
   Lpactose intolerantie is volgens mij (weet ik niet zeker) een soort van allergie, dus waarschijnlijk wel:-)

 2. Anouk 20 augustus 2015 / 08:40

  Jeetje zeg, ik dacht inderdaad even dat je ging zeggen dat je zwanger bent. Wat vervelend zeg dat je zo lang last gehad hebt van je buik door die lactose intolerantie.

 3. Amanda 20 augustus 2015 / 08:48

  Ik weet sinds 1,5 jaar dat ik lactose intolerantie heb! In het begin is het lastig, uit proberen wat je wel en niet kan verdragen. Een dietiste kan je heel goed helpen met het uitzoeken daarvan. Nu weet ik wat ik wel en niet kan eten. Met bijvoorbeeld een etentje of verjaardag wil ik wel eens een pil nemen om toch alles te kunnen eten en zo min mogelijk klachten te krijgen (kerutab heet dit, een lactase tablet, verkrijgbaar bij apotheek). Succes Sunseree!

 4. Britt 20 augustus 2015 / 08:53

  Ohh dit komt mij zo bekend voor! Alleen heb ik het elke avond ivm mijn chronische darmontsteking (crohn) Savonds moet ik ook altijd rekening houden met wijdere kleding, want anders staat het voor geen meter! Gelukkig weten ze bij jou wat het is en is het op te lossen!! Succes ermee 🙂

 5. Andrea 20 augustus 2015 / 09:38

  Nou ja zeg! 😂
  Ik wist trouwens van je lactoseintolerantie sinds je na een Starbucks bezoek de wc moest opzoeken! Komt heel vaak voor bij Aziatische mensen, mijn vriendin drinkt daarom regelmatig sojamelk. Lijkt me even wennen, maar dat komt wel goed!

  • Koalabeautymama 20 augustus 2015 / 10:35

   Huh was ik dit? Wahhaha. Ja het is echt vervelend maarja en paar kilo’s minder kan ook geen kwaad denk ik dan.. Nu even opletten op mijn voeding. 🙂

 6. Kim 20 augustus 2015 / 09:40

  Wat vervelend dat je er zo’n last van hebt ! Het klinkt wel heel herkenbaar! Ik had er tot voor kort ook verschrikkelijk last van. Maar sinds mijn spiraal is verwijderd is et over. Lijkt me erg lastig nu je weet dat je een lactose intolerantie hebt. Succes met uitvinden wat je wel en niet kunt eten! Hopelijk trekt alles gauw weer bij.

 7. Liset - Beautydagboek 20 augustus 2015 / 09:53

  Wat vervelend voor je, het lijkt me echt niet fijn als je zo’n last hebt van een opgezette buik! Fijn dat je in ieder geval weet wat het nu is en kun je aan je dieet beginnen. Hopelijk is het dan zo weer weg :).

 8. Meki jou beste fan ooit 20 augustus 2015 / 09:58

  Hoi sunster,

  Ik Ben zo een fan van jou en je gezin, vaak kijk ik op YouTube of er nog een video geplaatst is maar dat gebeurd zo weinig, zou t echt leuk vinden Al’s je meer gaat posten op YouTube. Je bent een geweldige vrouw en moeder, zou het ook leuk vinden om wat meer te zien over moeder schap bijv tijd indeling per dag met 2 kids of wat je allemaal Moët regelen met 2 kinderen, jullie Zijn geweldig en ook daddy Sunday is topppp, ja denk wat hebben jullie allegaar nog Daan denk ( noord Hollands ) je heb fans door t hele land! Ga zo doooor…. Xxxxx je grootste fan in de historie!!!

  • Koalabeautymama 20 augustus 2015 / 10:59

   Hoi Meki! Wat leuk dat je zo’n grote fan bent van ons. 😀 Bedankt voor het kijken van onze video’s. Ik wil wel meer video’s maken, maar op het moment heb ik het thuis erg druk. Komt vanzelf weer 😉 Liefs x Sunseeree

  • Sa 20 augustus 2015 / 19:59

   Ja dat lijkt me ook leuk qua onderwerp. Hoe je tijd voor jezelf hebt, huishouden, kids…
   Wordt het moederschap makkelijker naarmate ze ouder worden? Heb een baby van zes maanden en vind het nogal pittig

 9. Esther 20 augustus 2015 / 10:14

  Ik heb ook een lactose intolerantie. Best mee te leven hoor.
  Qua toetje zijn er sojaproductem. Houd rekening ermee dat je sausjes, taart, brood, koekjes en veel lekkerijen niet mag. Heb je ook veel last van dunne ontlasting?

  Let goed op producten van verschillende merken. Zo mag je geen paprika chips van lays maar wel van eigen merk appie en jumbo.

  Succes komt echt goed.

 10. Naomi 20 augustus 2015 / 10:51

  Wat lijkt me dit vervelend! Ik herken het in lichte mate maar nooit zo erg dat ik 6 maand zwanger lijk. Hopelijk kom je er snel achter wat je wel en niet kunt verdragen.
  Dacht ook even dat je een zwangerschapsmededeling had haha!

 11. Nicky 20 augustus 2015 / 11:11

  Pfoeh, wat lastig! Ik wist dat een opgezette buik wel medisch verklaarbaar kon zijn, maar toch blijven de opmerkingen over een zwangerschap lastig hé.. Soms zouden mensen hun mond echt moeten leren houden!

 12. Dionne 20 augustus 2015 / 11:15

  Haha, ik dacht echt dat je ook zwanger was. Fijn dat je nu weet waar de klachten vandaan komen!

 13. Minke Maria 20 augustus 2015 / 11:37

  Ow jeetje, wat een buik! 😐 Gelukkig weet je nu waar het aan ligt en kan je er op gaan letten, maar ja leuk is anders. Sterkte dus maar. 😉

 14. angelique 20 augustus 2015 / 12:13

  Ik dacht inderdaad dat je zwanger was! Ik heb dus hetzelfde. Vlak na het eten en dan vooral het avondeten is mijn buik zo ontzettend opgezwollen dat het lijkt alsof ik elk moment moet bevallen. Het voelt ook gewoon vervelend aan

 15. Inge 20 augustus 2015 / 13:36

  Oh, ik dacht ook efkes: een 3e? En ze trouwen binnenkort, en de jurk is al gekozen! Nooo 🙂
  Een vriendin van mij heeft net hetzelfde, ze komt bij ons binnen, alles normaal, en dan een paar uur later, bam 5 maand zwanger. Zij let er niet zo fel op, omdat ze geen pijn heeft of zo. Een andere vriendin daarentegen, die is lactose intolerant, dan nog eens suikerintolerant, en ze kan niet tegen gluten, de hel!

 16. Janske 20 augustus 2015 / 16:08

  Jeetjes wat vervelend zeg…ik schrik af en toe ook wel eens van mij buik…en dacht zelfs dat ik wel zwanger moest zijn…zo opgezwollen was ie…hopelijk wordt het snel minder!

 17. Rosanne 20 augustus 2015 / 17:19

  Ik dacht even dat jij ook een van de blogger baby boomers bent haha.
  Wat vervelend zeg.. Maar fijn dat je nu weet waar het door komt en hopelijk gaat het snel beter!
  Ik heb zelf een lichte lactose en tarwe allergie en kan soms ook wel 5 maanden zwanger lijken… Gelukkig heb ik er geen last van als ik tarwe en lactose zo veel mogelijk vermijdt.

 18. Nova 20 augustus 2015 / 21:05

  Ook ik dacht dat je zwanger was..
  Maar jeetje zeg, zou echt heel erg vervelend moeten zijn geweest om in de onzekerheid te leven. Fijn dat je nu weet wat je hebt.

 19. Roxanne 20 augustus 2015 / 23:50

  Ik ben zelf ook lactose intolerant al van kleins af aan. Ik ben er gedeeltelijk overheen gegroeid waardoor ik bijv wel gewoon kaas of een softijsje kan eten. Weliswaar met mate!
  Ik verdraag zelf goed karnemelk, sojamelk en pure chocolade. Boter heb ik nooit aangepast, kaas ook niet. Geitenmelk en kaas is ook een optie, maar lust ik zelf niet.
  Overigens kun je wel yoghurt verdragen als je lactose intolerant bent. De bereidingswijze daarvan zorgt er voor dat dit wel verteerbaar is!
  Ook verkopen supermarkten, bijv Lidl, lactosevrije melk. Smaakt als gewone melk, maar is dus lactosevrij. Ideaal! Ik kan dus gewoon lekker bakken en koken met deze melk, en heb nergens last van

 20. Anne 21 augustus 2015 / 00:29

  Hooi ij heb ook ee lactose intolerantie wanneer ik melk produ te eet moet ik spugen (tmi) ik raak verstopt maar heb ook diaree e n buik zwet ook lekker op ik ben er achter gekomen toen ik bij de osteopaat in behandeling was heb enige wat ik eigenlijk mis is yoghurt maaf voor de rest niet heel veel en soms een lekker softijsje maar ikhen er nu vrede mee en wanneer ik wel lactose binnen krijg dan reageer ik er op enekeer heftiger dan de andere keer dan i her alleen zere benen en buikpijn en laatdt was ik er 3welen flink ziek van liefs ♡

 21. Mayra 22 augustus 2015 / 07:32

  Ik ga van melkproducten ook steeds aan de buikpijn en diarree en allerlei andere gênante ongemakken, ik verdraag gelukkig wel kaas. Gelukkig want ik ben echt dol op kaas!
  Leuke blog meid, ik volg je al een tijdje en ik vind het zo leuk om een kijkje in je gezin te mogen nemen, doet me denken aan de tijd dat mijn dochters nog klein waren<3

 22. Emm 22 augustus 2015 / 21:52

  Bij het zien van de foto had ik meteen herkenning. Ook ik ben lactose intollerant! Ik ben regelmatig gefeliciteerd met mijn zwangerschap, maar dit was echter mijn ‘lactose’ buik.

  Ik kan je aanraden om aan te geven in restaurants dat je niet tegen melk kan, dan gaat het niet snel fout. Verder gebruik ik zelf veel producten van minus-l en sla ik groots in, in Duitsland. Pannenkoeken bak ik altijd met lactose vrije melk van Campina, dan smaken ze gewoon naar pannenkoek, mijn vriend proeft geen verschil!

  Voor verdere tips mag je altijd een mail sturen, weet inmiddels vele producten, restaurants en recepten die lekker zijn zonder melk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *