Ik heb last van slaapverlamming. Ken jij het?


Slaapverlamming oftewel slaapparalyse

Een angstige staat waarin je jezelf bevindt tussen bewustzijn en slaap of droom en waaktoestand. Je ligt in bed en je kunt je lichaam niet bewegen, niks reageert en ook al wil je schreeuwen, het gebeurt niet. Blijkbaar verlammen de spieren tijdens de rem-slaap. Dat verklaart dat je lichaam niet reageert op wat jij op dat moment graag wilt. Best een enge gebeurtenis.

Is het echt of droom ik?

Vaak gaat slaapverlamming gepaard met hallucinaties. Omdat slaapverlamming nauw is verbonden met de rem-slaap, is de kans groot dat je dingen gaat zien die er (zo ver wordt gezegd) niet zijn. Wanneer krijg iemand dit? Van wat ik heb gelezen, ben je er gevoelig voor als je zelf al slecht slaapt, langdurige stress hebt of last hebt van depressie.

Symptomen

• Niet kunnen bewegen en praten als je zelf wakker bent
• Een zwaar drukkend gevoel op je borst hebben alsof je moeilijk kunt ademen
• Hallucineren of denken dat je uit je lichaam treedt
• Een kwaadaardige aanwezigheid zien of voelen
• Bepaalde dingen voelen, zien en ruiken
• Pijn in bepaalde lichaamsdelen

Mijn ervaring tips om eruit te komen:

Dit is mij meerdere keren overkomen en het is ongeveer begonnen toen ik 13 jaar was. Ik ben nu 28 jaar en ik heb er nog steeds last van. Ik merk dat het vooral periodes zijn waarin ik het heel druk heb, maar vooral als ik slecht slaap of slaap tekort kom. Slaapverlamming overkomt me als ik net in bed lig om te gaan slapen of als ik midden in de nacht wakker word en probeer opnieuw in slaap te komen.
Als ik probeer opnieuw in slaap te komen dan schieten er gelijk allerlei gedachtes in mijn hoofd. Ik weet dat ik moet slapen, maar loop steeds te draaien in mijn bed. Als dit te lang duurt zie ik een witte flits voor mijn ogen en raak ik gevangen in de slaapverlamming.

Nu herken ik precies wanneer ik het krijg. Vroeger was ik erg bang en ging ik proberen er tegen te vechten. Dat was tevergeefs. Het beste wat ik kan doen is meegaan in de situatie. Ik probeer mijn lichaam zoveel mogelijk te ontspannen en mijn gedachten op nul te zetten. Laat het gebeuren.
Kort daarna houdt het op en kan ik ervoor kiezen om: 1) Een poging doen om opnieuw te gaan slapen 2) Afleiding te zoeken door op te blijven en een filmpje te gaan kijken tot ik mega moe ben en zelf in slaap val 3) Het licht aandoen in de slaapkamer en alsnog gaan slapen.

Als ik na de eerste slaapverlamming probeer te slapen, krijg ik vaak een tweede “aanval” en daarna val ik van vermoeidheid in slaap. Ik merk dat als ik met het licht aan slaap, ik geen last heb van een tweede aanval. Het fijnste is als mijn man naast mij in bed ligt. 9 van de 10 keer slaapt hij als het gebeurt dus ik kan hem niet waarschuwen. Zijn aanraking of aanwezigheid voelt vertrouwd en maakt minder angstig. Het valt mij op dat als hij mij aanraakt of tegen mij praat dat de slaapverlamming snel ophoudt.

Ik probeer tijdens de eerste symptomen al te schreeuwen of geluid te maken om hem te waarschuwen, want ik weet dat als ik te ver ben het geen zin heeft. Een keer maakte ik ‘s nachts geluiden alsof ik bezeten was. Mike aaide over mijn hoofd en vertelde zacht dat ik rustig aan moest doen en dat hij bij mij was. Achteraf konden we er wel om lachen. Die zal ook wel geschrokken zijn haha.

Op internet lees/hoor ik veel verhalen van mensen die enge wezens of demonen zien in hun hallucinaties en dat dit erom bekent staat. Gelukkig heb ik dit niet gehad. Wel hoorde ik ineens een radio aangaan met muziek uit de jaren 50. Of dat ik hard gezoem hoor en mijn lichaam begint te trillen. Vaak zie ik witte flitsen. Van de week leek het alsof ik uit mijn slaapverlamming kwam en dat er alweer daglicht was in de kamer. Pas toen ik echt ontwaakte zag ik dat het nog steeds nacht was. Het was heel verwarrend. Ik blijft vooral rustig en denk in mijn gedachten aan het witte licht en aan liefde. Klinkt misschien dom, maar voor mij is het een soort van bescherming. Hell no dat ik de volgende keer demonen ga zien! Dan schijt ik straks in mijn bed van angst haha. Liever niet. 😛

Sommige mensen zeggen dat ze zich concentreren om de vingers te bewegen en zo uit de slaapverlamming te breken. Heb jij er wel eens last van? Wat gebeurde er toen allemaal? Heb je tips om te delen? Ik lees ze graag in de comments. 🙂Volg me ook op
: Instagram Facebook Bloglovin Youtube

17 Comments

 1. Femke 27 juli 2017 / 15:23

  Ooh jeej klinkt freaky.. Ik heb er gelukkig zelf geen last van. X

 2. Nicole 27 juli 2017 / 15:42

  Wat lijkt me dit eng zeg! Gelukkig weet je inmiddels hoe je ermee om moet gaan. Ik heb juist het tegenovergestelde, dat mijn lichaam niet verlamt in REM-slaap, waardoor ik dus praat in m’n slaap en ook slaapwandel. Ik heb hier ook het meeste last van als ik veel aan m’n hoofd heb of gestresst ben. Dan heb ik namelijk ook erge nachtmerries en dus meer reden om te bewegen of te praten. Slaap is zo’n natuurlijk iets, maar blijkbaar ook heel lastig 😉

  • KoalaBeautyMama 28 juli 2017 / 14:43

   Jeetje, dat is ook vervelend zeg! Zelf nog nooit meegemaakt dat ik ging slaapwandelen. Haha ja goed slapen is een kunst. 😛

 3. Nicetobeout 27 juli 2017 / 19:06

  Heb je weleens zo’n slaaponderzoek gehad? Zijn er oplossingen voor? Lijkt mij echt doodeng! Ik heb er wel van gehoord en weleens een docu gezien op tv hierover, volgens mij staat er ook een op netflix.

  • KoalaBeautyMama 28 juli 2017 / 14:44

   Nee ik heb geen slaaponderzoek gehad. Ik vond het vroeger zo apart dat ik er weinig mee deed eigenlijk. Ik ga eens kijken op Netflix. Thanks voor de tip!

 4. Annette 28 juli 2017 / 00:15

  Hallo Sunseeree,
  Klinkt heel bekend. Mijn zus heeft enorm veel last van. Vooral in stress periodes. Ze verteld me verhalen over schimmen die ze ziet en zelfs aanrakingen .. Bbbrrrr… Echt eng. Heb jij dat ook weleens ervaren?? En dan probeert ze te schreeuwen en haar vriend hoort haar ook niet.
  Wat zou je er aan kunnen doen?! In een slaap centrum laten onderzoeken..? Heb je nog meer tips die ik aan mijn zus kan doorgeven?!

  Groetjes Annette

  • KoalaBeautyMama 28 juli 2017 / 14:48

   Pff dat is echt eng zeg! Heeft ze wel een manier gevonden waarmee ze kan relaxen/ontspannen tijdens een stressperiode? Ik heb gelukkig geen schimmen gezien tijdens een slaapverlamming. Wel in een droom maar dat is weer anders. Ik hoorde van iemand anders dat ze tijdens een slaapverlamming sneller en harder ging ademen in de hoop dat degene naast haar wakker zou worden. Ik zelf probeer aan positieve dingen te denken en mijn hele lichaam te ontspannen. De situatie loslaten. Hoe heftiger ik ga vechten tegen de slaapverlamming, des te langer het duurt lijkt wel.
   Mocht ze uit een eerste “aanval” zijn, moet je eens vragen of het helpt om met het licht aan te slapen. Bij mij helpt het, omdat het dan niet zo donker is met mijn ogen dicht. Gek he haha. Uhm. Ik denk dat het per persoon verschillend is. Vervelend voor je zus. Je zou eens kunnen navragen bij de huisarts of ze er iets mee kunnen. Succes ermee! xx

   • Sandra 28 juli 2017 / 21:45

    Hai, ik ben dus die zus, van Annette, en ja, het is zo erg, dat ik er zelfs tegenop zie om naar bed te gaan. Het begint met bepaalde duizelingen achter mijn ogen… heel vaag, ik weet dan al wat er te wachten staat, en ja ik ben gestresst..heel erg… mijn vriend weet er van, en zelfs zijn mijn vriend’ zo die ene avond lag je helemaal te trillen…. tja, denk ik dan, dat zal het moment zijn dat ik schreeuwde naar mijn idee en bewegingen maakte om hem wakker te krijgen… het is zooooooooooooo eng… tegenwoordig weet ik door die ogen dat het gaat gebeuren, en dan word ik ook ‘woedend’ van ‘laat mij met rust! nee een licht aan laten werkt niet bij mij, wel om even uit bed te gaan, wc… water drinken…. maar als ik in bed lig, gebeurd het voorval makkelijk drie keer achter elkaar, dus als ik wakker schrik van het voorval, slaapverlamming, ben ik zoooo moe dat ik mijn ogen niet open kan houden, weer in slaap val en hetzelfde krijg (slaapverlamming) ik zit ook te denken aan een slaapcentrum, maar omdat het drie keer in de week is zal je zien dat het juist die avond is dat het normaal gaat je in een slaapcentrum ligt…. zoals ik zei het is niet 7x in de week, echt momenten. Maar het niet durven slapen vind ik ook een naar idee… liefs x

    • Sandra 28 juli 2017 / 22:01

     En oja, ik heb het niet alleen ‘s avonds, als ik moe ben, en dat was een keer ‘s middags rond 15u, en ik ga even een ‘dutje’doen, kreeg ik hetzelfde,….ik had al duizelngen, was erg moe, en kon het niet laten om op de bank van mijn moeder te gaan liggen, mijn zus zat aan tafel, mijn drie kindjes en neefje keken tv..en ik …kreeg hetzelfde als in de avond (en het was klaar lichte dag) ik was ook bewust dat mijn zus er was, want wat ik kan herinneren is dat ik riep ‘Annette, ik heb het weer….’ maar zei heeft niets gehoord…zo eng… ik heb ook een avond / nacht mee gemaakt dat ik ineens wakker werd, omdat mijn vriend mij wakker maakte zo van ‘heb je het warm?’ lag ik dus op mijn dekbed, maar met mijn hoofd bij het voeteneind…. en dan afvragen dat ik moe ben overdag. Ik heb ook Reumatische Artritis, afgelopen maand diagnose gesteld, en dan ben je ook bijna altijd moe… of dat er mee te maken heeft…. ik heb drie kindjes van 6 8 en 10 jaar….en al mijn energie word opgegeten door de nacht… (slaapverlamming, pijn aan botten/spieren/pezen..) ik heb de ziekte van Bechterew. Wellicht ga ik een keer naar mijn huisarts…. want ik moet gewoon uitgerust zijn…soms zijn er dagen dat ik wat met de kindjes wil doen (kinderboerderij, strand….) maar gewoon niet het fut hebt om het te doen…. 🙁 moeilijk…..maar wel fijn dat er mensen zijn die ook die ervaringen hebben met hun slaap, ben niet de enigste…. 😉

     • KoalaBeautyMama 29 juli 2017 / 09:53

      Pff jeetje wat een heftige ervaring! Hier moet je zeker iets mee doen als je de kans hebt. Slaapcentrum, huisarts wat dan ook. Anders ga je helemaal kapot van de stress, vermoeidheid en angst om te slapen. Ik zag een documentaire op Netflix over slaapverlamming en die mensen hadden het ook super vaak. Heel frustrerend. Je voelt het gewoon aankomen en kan er meestal niks aan doen. Heel veel succes ermee en sterkte! Ik hoop dat je snel een oplossing vindt, zodat je gezondheid beter wordt en je weer leuke dingen kan doen en jezelf energiek voelt. xx

 5. Jennifer 28 juli 2017 / 09:33

  Ik wist niet dat hier een naam voor is. Maar hier heb ik een tijdje last van gehad begin dit jaar toen ik een burn-out had. Dat ik wakker werd en het gevoel had dat ik vastgenageld was aan het matras, niks kon bewegen en inderdaad een kwaadaardige aanwezigheid voelde die mij uit mijn lichaam probeerde te zuigen ofzo? Het heeft gelukkig niet heel lang geduurd en inmiddels is het alweer een tijd geleden dat ik dit voor het laatst had. Maar ik wist niet dat daar een naam voor bestond en dat dit “iets” is.

  • KoalaBeautyMama 28 juli 2017 / 14:50

   Omg.. Creepy! Gek he dat zoveel mensen kwaadaardige dingen zien tijdens zo’n slaapverlamming. Bizar gewoon. Ik kwam er op tv achter wat het was. Sterkte ermee !

 6. Christa 28 juli 2017 / 12:33

  Jakkes wat eng! Ik heb wel altijd hele intensieve dromen.. of dat ik denk dat ik slaap, maar dat nog niet doen, maar dit…
  Nee lijkt me heel scary.
  Moet gelijk denken aan Insidious!

 7. Ilona Wielinga 28 juli 2017 / 23:43

  Aah dit is zo vervelend. Ik heb last van een soort beginnende slaap verlamming of zo. In het begin werd ik dan ‘s nachts wakker, waarbij ik me niet kon bewegen, praten oid. Maar verder was er niks aan de hand. Ik zag niks geks, ik zat alleen korte tijd gevangen in het niet kunnen praten of bewegen.
  Merk nu alleen dat het wat erger word. Ik word wakker, kan me niet bewegen of praten. Maar zie wel een soort schimmen langs flitsen en voel soms wat langs mijn benen oid. Ik hoop dat het niet veel erger word want ik best een enge ervaring vind ik.

 8. Meike 29 juli 2017 / 08:42

  Nooit geweten dat het zo heet. Ik heb het als kind wel eens gehad. Ik kon niet bewegen en praten, maar er stond wel iemand in m’n kamer. Ik dacht dat het m’n vader was en probeerde te roepen. Mijn vader was nooit in de kamer geweest. Afgelopen jaren heel sporadisch dat ik ‘wakker’ ben, geen lucht krijg en me niet kan bewegen. Op het moment dat ik dan niet meer kan stopt het. Gelukkig is de laatste keer alweer een hele tijd geleden.

 9. Belgun 1 augustus 2017 / 23:27

  Ik heb het in heel mijn leven 3 keer gehad. Ik ben 36. Geen geluid kunnen maken. Niet kunnen bewegen. En een zwarte man zie ik dan. Maar zijn hoofd niet. Denk dat jullie niet geloven. Maar in de islam heeft het een betekenis ben alleen vergeten wat. Wel echt iets vreemds wat je meemaakt. Vind nu ook weer eng om te slapen met de gedachte dat mischien weer gebeurd. Het lijkt me echt heel vervelend als iemand dit vaak overkomt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *