Depressief voelen door anticonceptie

Jaren lang heb ik in een emotionele achtbaan gezeten. Regelmatig had ik een periode dat ik mezelf depressief voelde. Het voelde als een zwart gat waar je maar niet uitkwam. Soms voelde het alsof het leven geen zin had terwijl mijn verstand zei dat het helemaal nergens op sloeg. Ik had een fijne relatie, een leuk huisje, kwam niets te kort maar toch voelde ik me zwaar ellendig. Waar kwam dit vandaan? Ik had eigenlijk geen reden om me zo down te voelen. Het was steeds een gevecht tussen mijn gevoel en mijn verstand.

Na al die jaren ben ik erachter gekomen waar het aan lag. Pas nu na 2 kinderen besef ik dat deze “mind fuckers” kwamen door de pil. Jep, depressief voelen door anticonceptie. Ik denk dat ik rond mijn 15e jaar begon met de pil. Ik had altijd wel ups en downs, maar merkte er pas veel van toen ik ging samenwonen met Mike. Rond mijn 18e jaar begon het. Het ging vooral om mijn uiterlijk waardoor ik me slecht voelde. Het was niet een vleugje van onzekerheid, het ging dieper dan dat. In mijn gedachtes was ik zo dik en niets aan mij was leuk of goed. Mike probeerde me altijd op te vrolijken en mij te helpen. Na een aantal keren besefte ik dat er wel iets mis was. Maar wat was het dan? Na zo’n dieptepunt vond ik vreemd dat ik me überhaupt zo druk had gemaakt. Als ik foto’s bekijk van die periode had ik gewild dat ik nu zo’n lichaam had! Op dat moment zag ik het niet.

Na wat research kwam ik erachter dat heel veel vrouwen en jonge meiden hier last van hadden. Door invloed van hormonen kan je depressieve gevoelens krijgen. En die zijn heel vervelend. De reden waarom ik dit blogje schrijf is om mijn ervaring te delen en ik hoop dat ik iemand ermee kan helpen. Misschien is mijn verhaal wel herkenbaar en kan je hier zelf iets mee doen. Ik weet hoe naar het is. Vroeger had ik geen idee. Ik wou dat iemand dit mij kon vertellen. Dat had een hoop frustratie bespaard.

Inmiddels heb ik 2 kinderen en ben ik bijna klaar met al het ontzwangeren. Ons gezin is compleet en dan stel je bij jezelf de vraag: hoe moet het nu met de anticonceptie? De pil is erg eenvoudig in gebruik. Toch zal ik dit nooit meer gebruiken. Welke opties zijn er verder?

Na veel nadenken heb ik gekozen om een mirena spiraal te laten plaatsen. Dit spiraaltje wordt in je baarmoeder geplaatst en geeft een licht hormoon af. Dit hormoon is plaatselijk en niet zo heftig als alle andere anticonceptie middelen. Natuurlijk zijn hier ook allerlei bijwerkingen aan verbonden. Het wil echter niet zeggen dat je ze allemaal krijgt. Sommige vrouwen hebben door de mirena spiraal ook nog last van depressieve gevoelens. Andere juist weer niet. Zoals bij alles zijn de ervaringen en meningen verdeeld.

Omdat ik erg last heb van mijn menstruaties en absoluut niet zwanger wil worden, leek dit mij een goede oplossing. Vijf jaar beschermd tegen zwangerschap, (bijna) geen menstruatie en minder mood swings. Het is het proberen waard. Ik heb momenteel gelukkig nergens last van.
Mocht je geïnteresseerd zijn in mijn ervaring rondom dit anticonceptie middel, laat het me dan even weten in de comments. Dan zal ik er een apart blogje over schrijven.

Heb jij ook zulke ervaringen gehad met de pil? Hoe kwam jij erachter en hoe ging je hier mee om?

Volg me ook op: Instagram Facebook Bloglovin Youtube

27 Comments

 1. Kirsten 9 februari 2015 / 14:10

  Oh Yes! Dit blogje komt op het moment heel goed uit. Ik heb al maanden last van nare klachten en na wat onderzoeken zijn we er achter dat al mijn symptomen bijwerkingen kunnen zijn van mijn prikpil. Ik heb ook last van mood swings. Eind feb ga ik ook over op het mirena spiraaltje. Ik hoop echt dat dit verandering gaat brengen! Ik kan niet wachten, bedankt voor het delen van jou verhaal!

  • Koalabeautymama 9 februari 2015 / 14:27

   Wat vervelend dat je dit mee moet maken, maar gelukkig weet je de oorzaak nu! 🙂 Succes ermee meis, hoop dat het werkt. x

 2. Marlous 9 februari 2015 / 14:22

  Ook ik ben een jarenlange pilgebruikster geweest. Nu, na 2 zwangerschappen, overgestapt op de Mirena. Ik was wel klaar met het dagelijks slikken van zo’n pilletje. Nu hoef ik nergens meer aan te denken. Ik ben benieuwd hoe jij de Mirena ervaart.

 3. Tess 9 februari 2015 / 14:40

  Dit is zó herkenbaar. In een periode waarin ik vrijgezel was ben ik even bewust gestopt met het slikken van de pil. Mijn hormonale lijn, ging niet meer van het topje naar een dieptepunt, maar bleef vrij gelijk. Ik voelde mij veel gelukkiger, minder verdrietig en viel veel sneller af dan ooit voorheen. Toen ik een relatie kreeg ben ik weer begonnen en de lijn ging weer van boven naar beneden… Het is een boosdoener, echt. Ik kan soms blijven huilen, heb veel depressieve momenten en kan mijzelf veel minder motiveren. Nu wéér vrijgezel, dus ik verban dit kleine boosdoenertje voorlopig even uit mijn leven.

 4. anouk 9 februari 2015 / 14:46

  Ik ben benieuwd naar je ervaringen met een spiraal. Ik ben een aantal jaar geleden van pil veranderd omdat ik last kreeg van stemmingswisselingen en mega emotionele buien. Dat kan ook door de hormonen. Eigenlijk wilde ik toen ook een spiraal omdat ik toch pas 18 was en de komende 5 jaar zeker geen spraken zou zijn van kinderen. Dit leek me perfect. Maar juist omdat ik zo jong was wilde ze er geen plaatsen. Sindsdien heb ik een andere pil, is geen probleem maar ik ben er niet echt fan van. Sowieso hormonen slikken vind ik een stom idee maar het is voor nu ergens goed voor. Dus het moet maar 😉

 5. Chantal 9 februari 2015 / 15:35

  dit herken ik meteen, maar ik kon het niet plaatsen. Dank voor je bericht. Ik denk dat veel meer op zijn plek valt. Ook ik heb last van die stemmingswisselingen. Ben al twee keer van pil gewisseld. Heb nu momenteel een lichte, maar zou graag helemaal geen pil willen.

 6. Eline 9 februari 2015 / 15:42

  leuk dat je hierover schrijft ik heb zelf ook 6 jaar aan de pil gezeten en heb een jaar geleden eindelijk een spiraal geplaatst en merk zelf best veel verschil! Ik herken inderdaad wel dat depressirve gevoel terwijl er niks aan de hand is gelukkig ben ik er vanaf.

 7. Sandra(hpw) 9 februari 2015 / 15:53

  Ik ben wel benieuwd naar je ervaringen met ‘t spiraaltje.
  Ik ben nu bijna 8 jaar aan de pil, in 2008 was dat. Ik ging toen voor stage een half jaar naar Mallorca. Ben daarna wel ‘n tijdje gestopt geweest, maar naderhand toch weer mee begonnen. Eigenlijk ben ik er nooit heel bewust mee bezig (geweest) met het effect van de pil, maar ik lees er de laatste tijd steeds meer over op verschillende blogs. Het zet me wel aan het denken.

  Echt depressief ben ik er niet van geworden. Maar ik heb wel wel eens vervelende gedachtes.. Het besef dat heel veel, zo niet alle leeftijdsgenoten in m’n woonplaats en omgeving, directe vrienden, dat die allemaal al samen of op zichzelf wonen en ik nog “thuis zit” bij m’n ouders… daar kan ik af en toe gewoon slecht tegen. Dan ga ik echt malen en denken: Wat doe ik fout? Waarom woon ik nog thuis? Wat is er mis met me? Ik wil zo óók zo ontzettend graag het huis uit, ook op mezelf/samen gaan wonen. Maar hoe zou ik dat in hemelsnaam moeten gaan bekostigen? Aangezien ik amper 10u per week werk heb. (Kijk, daar ga ik al.. met die vervelende gedachtes) Ik houd m’n ogen en oren open wat betreft werk e.d. En heb afgelopen week, misschien wel ‘n allereerste stap gezet richting op mezelf wonen door het aanvragen van ‘n inkomensverklaring. Daarmee kan ik me, als het goed is, inschrijven bij woningbouwdingesen… volgens mij. Nou ja.. goed, ‘t is maar te hopen dat er betere tijden gaan komen 🙂 dat ik ooit nog het huis uit kom 😛

 8. Karlijn 9 februari 2015 / 16:28

  Toevallig heeft mijn moeder vanochtend de mirena laten plaatsen. Ze slikt namelijk de pil al jaren door omdat ze lichamelijke klachten van menstruatie krijgt. Het is natuurlijk afwachten of ze er baat bij heeft. Het is helaas best wel pijnlijk, maar uiteindelijk scheelt het hopelijk een hoop ellende! Succes!!

 9. Manon 9 februari 2015 / 16:40

  Je weet mijn verhaal! Klaar met die troep. Alles gaat de prullenbak in!

 10. Joël 9 februari 2015 / 16:44

  dit blogje is zo toevallig! Ik ben sinds vorige week gestopt met de pil, precies om dezelfde redenen als jou..
  Nu een week later is het al een wereld van verschil.. Dit had ik absoluut niet verwacht, maar ooh wat voel ik me beter zonder de pil!!
  Nu is het even uitzoeken wat voor anticonceptie ik nu wil gaan gebruiken maar voor nu is een golden Oldie condoom genoeg

 11. Joy 9 februari 2015 / 16:56

  Wow, wat heftig he! Ik zit er zelf over na te denken om te switchen naar de minipil. Toch raar dat hier door artsen zo weinig voorlichting over wordt gegeven…

  -X-

 12. Manouk 9 februari 2015 / 18:49

  Toen ik een relatie kreeg met mijn vriend, ruim 5 jaar geleden, ben ik begonnen met de pil en ik ben ongeveer 1,5 jaar nu gestopt met de pil. In de eerste 3 maanden dat ik begon met de pil heb ik me soms echt depressief gevoeld en had hierdoor ook wel eens ruzie met mijn vriend. Na die 3 maanden is dat gevoel wel weggegaan gelukkig en heb ik vrijwel nergens last meer van gehad. Ik ben sinds bijna 5 maanden mama, maar durf nog niet te beginnen met de pil. Ik heb geen zin in die moodswings nu ik een kindje heb. En nee nu al mama worden wil ik liever nog niet, maar er zijn gelukkig ook andere middelen dan de pil;) ik zou je graag je ervaring met de spiraal wiilen lezen:)

  • Manouk 9 februari 2015 / 18:50

   moet natuurlijk zijn om nu al weer mama te worden, want mama ben ik gelukkig al:)

 13. Chantal 9 februari 2015 / 18:51

  5 weken geleden heb ik een spiraal laten plaatsen. Ik was helemaal klaar met de pil. Gelukkig was het voor mijn huisarts geen probleem dat ik nog geen kinderen heb, ze stimuleerde het zelfs. Wel gewaarschuwd dat het pijnlijk kon zijn omdat ik dus geen kinderen heb. Op het ergste voorbereid (na alle horror verhalen op internet) maar geen moment pijn gehad. Die avond en volgende dag wel erge buik krampen gehad maar dat is het enige. Voel me zo veel beter nu! Had het veel eerder moeten doen!

 14. Anneleen 9 februari 2015 / 21:07

  Ik wil hier graag een artikeltje over lezen! Ik ben benieuwd naar jouw bevindingen wat het spiraaltje betreft 🙂

 15. Sara 9 februari 2015 / 21:09

  Ik werd ook depri van de pil.
  Nu al heel land de mirena en nergens last van!!! Heerlijk.
  Daarnaast blijft de menstruatie op een gegeven moment ook uit, ideaal!!!

 16. Whitney ♡ WhtnysWorld 9 februari 2015 / 21:51

  Het is echt troep idd. De pil ga ik ook nooit meer slikken. Kan er niet tegen, misselijk en opgezwollen buik kreeg ik ervan. Mijn darmen reageerden er ook heel heftig op. Na mijn eerste zwangerschap wilde ik ook voor de mirena spiraal gaan, enige was dat ik wij vrij snel weer voor een tweede wilde gaan. Die nu in the making is haha.. Ik twijfel of ik nu wel die spiraal wil gaan plaatsen. Er moet iets gebeuren want weer snel zwanger worden zie ik niet zitten. Goed blog dit!

 17. selina 10 februari 2015 / 07:36

  Heel benieuwd naar jou ervaring!! Ben zelf aan het zoeken wat ik nou wil omdat ik heel erg depressief wordt van de pil. Maar wil ook geen kinderen meer. Heb er nu 2…

 18. Samantha 10 februari 2015 / 09:22

  Ik gebruik sinds een jaar de prikpil,om de 3 maanden laten prikken en dan ben je weer beschermd. Eerste 2 maanden rommelde mijn menstruatie vanwege de hormonen maar na 4 maanden helemaal geen menstruatie meer! Helemaal ideaal. Ook geen bijwerkingen 🙂

  • Samantha 10 februari 2015 / 09:24

   Ook geen spiraal genomen omdat ik meerdere in mijn omgeving heb gezien die ondanks de spiraal zwanger raakte

 19. Wingie 10 februari 2015 / 10:21

  Ik slik zelf al bijna 3 jaar de pil, weinig last gehad eerlijk gezegd. Maar laatst tijdens een onderzoek konden ze de oorzaak niet achterhalen wat het kon zijn. Nu moet ik 3 maanden stoppen en terug gaan voor een onderzoek.. Graag hoor ik wat jou ervaring is over mirena

 20. Simone 10 februari 2015 / 13:44

  Hallo,
  Ik ben 22 jaar en zit al vanaf mijn 13e aan de pil vanwege erge bloedingen toen. Ik had er niet veel last van. Tot 3 jaar geleden. Mijn libido was zo’n beetje weg en ik had ook erge stemmingswisselingen. Na een artikel over het stoppen met de pil op een andere blog een paar maand geleden ben ik 10 december 2014 gestopt met de pil. Sindsdien voel ik me vrolijker, veel meer zin ik sex en ben ik minder moe. Ik gebruik nu gewoon de condoom, ik ga zeker niet meer aan de hormonen!

  Xx

 21. Renee 10 februari 2015 / 14:08

  Ik heb ook jarenlang de Mirena gehad en vond het super. Ging wel 2 keer van m’n stokkie bij het zetten, maar daarna geen last meer van gehad. Ik ben in december bevallen en ik stond ook voor de keus; wat nu? Ik heb de pil, de lichtste, gehaald, maar die ligt nog steeds ongebruikt op mijn nachtkastje. Ik heb een onregelmatige cyclus (na bevalling nog niet ongesteld geworden) en wil pas beginnen als mijn cyclus ook weer op gang is. Eigenlijk wil ik helemaal geen hormonen in mijn lijf. Ik twijfelde of ik weer een spiraal zou laten zetten, wat ik opzich wel wil, maar dat is dan voor een korte periode i.v.m. wens tweede kindje. Lastig allemaal!

 22. Shao 10 februari 2015 / 15:03

  Hi Sunseree,

  Interessant. Ik heb na de geboorte van mijn oudste (aug 2012) een mirena spiraal laten plaatsen. Dit was geen succes. Hiervan kreeg ik juist ontzettende moodswings. Toen hij eruit was, was ik weer helemaal de oude en vrolijker dan ooit. 🙂 In augustus 2014 is de tweede geboren en ga ik zeker niet maar aan de hormonen!

  Zo’n koperspiraal schijnt toch helemaal geen hormonen af te geven?

  xx

 23. Jennifer 12 februari 2015 / 12:41

  Ik ben heel erg benieuwt naar je ervaring! Ik ben al enige tijd aan het twijfelen of ik wil stoppen met de pil ivm dezelfde klachten als de vele hierboven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *