Anticonceptie | Mijn ervaring na de Mirena spiraal

Vandaag deel ik mijn ervaring na de Mirena spiraal. Natuurlijk best persoonlijke informatie, maar ik wil toch mijn ervaring delen zodat andere vrouwen dit mee kunnen nemen in hun besluit om te kiezen voor dit anticonceptiemiddel. Ieder lichaam is en reageert weer anders. Dit is mijn verhaal..

Vorig jaar had ik besloten om de Mirena spiraal te gebruiken als anticonceptie. Dit was na ons tweede kindje en ik wilde geen pil slikken, omdat ik vrij gevoelig ben voor hormonen. De Mirena spiraal is klein en wordt in je baarmoeder geplaatst door een arts. Het geeft daar geleidelijk het progestageen-hormoon levonorgestrel af. Het is een vrouwelijk hormoon die er voor zorgt dat de binnenkant van de baarmoeder minder geschikt voor het innestelen van een eventueel bevruchte eicel.

Blijkbaar zouden vrouwen minder heftig reageren op een Mirena spiraal in vergelijking met de pil. Maar goed.. Ik heb de Mirena een aantal maanden gehad. Het begin was erg vervelend. Het deed geen pijn, maar ik had elke dag bloedingen oftewel spotting wat ongeveer 3 maanden duurde. Niet fijn, niet fris en niet sexy. Echter was ik wel beschermd tegen zwangerschap en had ik geen last van overige bijwerkingen. Nadat het bloeden was gestopt, was ik ontzettend tevreden!

Geen bijwerkingen, amper bloedingen bij een menstruatie, geen buikkrampen en ik voelde me erg goed. Ik kon het ook niet vergeten in te nemen, omdat het in mijn baarmoeder zat. Als het zo doorging was het voor mij echt een uitkomst!
Net toen ik dacht dat mijn lichaam gewend was aan de Mirena, kwam hij helaas eruit tijdens een bezoek aan het toilet.. Oh no! Ik baalde ontzettend. En nu?

Ik heb de arts gebeld en kon niet op korte termijn terecht. Daar zat ik dan zonder iets. Mijn lichaam had het afgestoten en ik had niks gemerkt. De arts adviseerde om het anticonceptiemiddel niet nogmaals te plaatsen, omdat er grote kans was dat het opnieuw zou gebeuren en ik meer risico liep om zwanger te raken.. En toen?

Toen de Mirena eruit was, begon mijn lichaam pas echt te reageren. Mijn menstruaties waren maandenlang onregelmatig en heftig met veel bloedingen en buikpijn. Dik kraamverband was gewoon niet voldoende. Rond de menstruatie had ik in totaal 2 weken heel erg last van stemmingswisselingen. Verschrikkelijk chagrijnig, prikkelbaar, down en ik zat niet lekker in mijn vel ook al was mijn omgeving niet veranderd.
Het lukte mij met moeite om aardig te blijven.
Ik wilde het wel, maar mijn hormonen zaten mij gewoon te mind fucken. Na mijn menstruatie leek het alsof de donderwolk met bliksem weg was getrokken en scheen het zonnetje weer. Dit kon gewoon niet langer doorgaan. Iedereen was de dupe als ik ongesteld werd. Na mijn zwangerschappen, maar vooral na de Mirena was dit verergerd. Menstruatie was een hell. Wat was er toch mis met mij? Gek genoeg heb ik niks gedaan om het te verbeteren, omdat ik bang was mijn lichaam nog meer in de war te brengen. Ik hoopte dat in der loop van de tijd het beter zou worden.

Pas na ongeveer een jaar begint mijn lichaam zich normaal te “gedragen”. Mijn menstruaties zijn eindelijk weer regelmatig en bij elke menstruatie merk ik dat ik steeds minder last heb van die grijze donderwolk. Geen heftige stemmingswisselingen of woede uitbarstingen. Misschien een beetje chagrijnig zo nu en dan maar dat is normaal toch? Het voelt als een hele verbetering en de bloedingen worden ook gelukkig wat minder. Moet je nagaan dat ik hier bijna een jaar mee bezig ben geweest!

Had niet verwacht dat ik mezelf zo klote zou voelen na de Mirena. Het heeft dus een tijd geduurd voordat ik de oude was. Wat een troep ook hè?  Wat is jouw ervaring met de Mirena? Deel het vooral in een comment, zodat andere vrouwen kunnen meelezen. Alvast bedankt! 🙂

♥ Andere persoonlijke blogs over de Mirena:

Lees hier deel 1
Lees hier deel 2


Volg me ook op
: Instagram Facebook Bloglovin Youtube

32 Comments

  1. Manon 1 maart 2016 / 09:44

    He bah wat naar 🙁 Ik heb ook heel lang zitten twijfelen of ik aan een spiraaltje wil als ik klaar ben met kinderen krijgen maar ik krijg er steeds meer nare gevoelens bij. Ik leg het gewoon bij de man neer. Hij kan een knoopje leggen of kiezen voor condooms hahaha. Ik heb 10 jaar de pil geslikt, elke maand ongesteld, een zwangerschap, bevalling achter de rug. Ik vind het wel welletjes als ik ooit nogmaals zwanger mag worden en mag bevallen. Dan heb ik mijn portie wel gehad en mag hij aan de slag 😉 haha.

    • Koalabeautymama 1 maart 2016 / 15:17

      Haha ja precies! Wat jij zegt hebben wij nu ook. Een knoop erin is ook zo definitief dus tot die tijd een condoom.

  2. Dorien 1 maart 2016 / 09:48

    Ik heb hier zelf geen ervaring mee maar weleens overwogen. Balen dat jij er zo een rottige ervaring mee hebt maar fijn dat je dit deelt. Daarnaast ben ik het ook wel met Manon eens, haha. Laat hem maar wat doen!

    • Koalabeautymama 1 maart 2016 / 15:16

      Dankjewel voor je reactie! Ja, we kunnen op z’n minst ervaringen uitwisselen toch als vrouwen 😉

  3. Chantal 1 maart 2016 / 10:38

    Ik ben tevreden met de mirena! Wat jij beschrijft had ik juist toen ik nog aan de pil was. Ik heb de mirena vorig jaar augustus gekregen en tot op heden geen bloedingen gehad! Was wel echt doorzetten, de eerste drie maanden deed het heel veel pijn en ook het plaatsen was echt een hel. Schijnt er ook mee te maken te hebben dat ik geen kinderen heb. Ik heb vorig jaar januari mijn eerste mirena gehad. Maar die bleek in een van de eierstokken te zitten ipv de baarmoeder…. Dat verklaarde toen de bloedingen die ik tussendoor had (half jaar gehad voor ik eindelijk ter controle naar de gynaecoloog werd gestuurd). Heb jij controle gehad nadat de mirena is geplaatst? Misschien heeft die bij jou ook niet goed gezeten?

    • Koalabeautymama 1 maart 2016 / 15:15

      Wat fijn dat de mirena wel voor jou werkt! Bij mij hadden ze na het plaatsen een echo gemaakt en die zag er goed uit. Mijn lichaam heeft het echt afgestoten.

  4. Dineke 1 maart 2016 / 21:44

    Ik heb ook een tijdje getwijfeld na mijn bevalling. Het werd de Mirena of terug aan de pil. Maar ik hoorde zóveel negatieve verhalen over de Mirena, kennis van mij is er zelfs door in een depressie geraakt en heeft maandenlang heel veel bloedverlies gehad. Dus ik ben teruggegaan aan de pil. Maar dat is ook niet alles, weer veel vaker hoofdpijn, stemmingswisselingen en ik vergeet hem vaak. Het beste voor mij is nog altijd geen hormonen te nemen maar ja, dan loopt er een elftal over 10 jaar 😂

    • Koalabeautymama 5 maart 2016 / 10:01

      Jeetje, heftig dat diegene een depressie kreeg! Hahaha elftal. Dat zou toch een stunt zijn he. 😛

  5. Diana 2 maart 2016 / 19:51

    Ik kreeg de keuze ook na mijn zwangerschap om een spiraal te nemen. Aangezien mijn lichaam ook niet lekker reactie op (wat voor type dan ook) de pil adviseerde de huisarts mij de spiraal. Ik had al verschillende verhalen gehoord over de spiraal. Ik moet zeggen dat het me totaal niet aansprak. Ik ben maar bij het oude vertrouwde gebleven, de pil.

    Ik hoop dat jij er uit komt! Succes!

  6. Ami 2 maart 2016 / 21:17

    Ik heb t koperspiraaltje nu bijna 2 jaar. (T-safe) ideaal ding! Er zitten geen hormonen in en je lichaam blijft hetzelfde behalve dat je beschermd bent tegen zwangerschappen.

  7. Melanie 3 maart 2016 / 09:48

    Op mijn 16e had ik mijn 1e mirena laten zetten. Nergens geen problemen mee gehad en 5 jaar ingehad.
    Daarna waren we toe aan een kindje en na een zware zwangerschap met hypermesis en zwangerschapsvergiftiging hoe ik geen kinderen meer en is het voor mij klaar. Toen ben ik weer overgestapt op de mirena, en helaas toen netzoals wat jij beschrijft allerlei problemen ermee. Nu weer terug op de pil en ben nog steedts niet ongesteld geweest ondanks stopweken etc. (ik ben ook niet zwanger want dat hebben we natuurlijk getest :P)
    Helaas doen ze op mijn leeftijd (26jr) nog niet steriliseren. Mijn partner wilt er geen knoop in leggen, dus dan ga ik het maar doen zodra het kan. 🙂

  8. Kim 4 maart 2016 / 13:53

    Zo herkenbaar… Is eigenlijk toch erg, zoveel vrouwen die tegen geen enkel anticonceptie middel kan. Zelf van alles geprobeerd. Van de pil werd ik heel vlak, ontzettend moe en humeurig. Kwam ik weer bij de Gyn… Krijg ik te horen dat ze daar nog nooit van heeft gehoord. Ook maar aan de mirena… Helaas kon mijn lichaam hier ook niet tegen ..
    Nu maar geen anticonceptie meer, maar condooms zijn ook niet alles.. Vind t toch balen dat er niet wat op bedacht word voor de vrouwen die echt niet tegen die hormonen kunnen..

  9. Linda 6 maart 2016 / 09:14

    Hier erg tevreden over de mirena.
    5 jaar gehad, nooit last van bloedingen.
    Toevallig vorige week laten vervangen voor een nieuwe mirena en wederom nergens last van 🙂

  10. Naomi 6 maart 2016 / 09:36

    Wat een verhaal. Echt stom voor je dat je er al die problemen mee gehad hebt. Zelf ben ik 24 en kinderloos en heb ik sinds een half jaar de minera. De zetting was geen pretje, twee dagen met buikpijn en bed en nog een kleine maand “vage pijn in de onderbuik of -rug”. Maar daarna is het veranderd in mijn hemel op aarde. Geen pijn, geen spotting, geen menstruatie meer en ook geen moodswings. Ik klop af en toe eens op hout om dat zo te houden, maar ik ben er echt wel beter mee dan met mijn pil.

  11. Lifesabout 6 maart 2016 / 10:51

    De Mirena was voor mij de enige keuze. Ivm trombose mag ik de pil niet en ik mag absoluut nooit meer zwanger worden. De Mirena houdt mijn bloedverlies ook laag ondanks dat ik bloedverdunners slik en dat was ook de reden dat ik voor de Mirena koos.
    Nou ja kiezen…het voelt als een soort verplichting maar heb geen andere keuze. Ik heb drie weken per maand buikpijn en dat is echt geen pretje..verder heb ik er weinig ongemakken van.

  12. serafina 6 maart 2016 / 10:53

    ik heb in november 2014 een mirena spriraal laten plaatsen, en sinds toen heb ik 4weken lang hevig geboed, 3 dagen schoon geweest, terug 4 weken gebloed, 3 dagen schoon geweest enzovoort. na precies een jaar heb ik mijn mirena spiraal laten verwijderen (in november 2015) en sindsdien neem ik de deso 30 pil en ik voel me supergoed. omdat de mirena spriaal mijn baarmoeder gevoelig heeft gemaakt moet ik de pil de hele tijd doornemen, en als ik toch ongi word moet ik de pil stoppen als ik vloei en terug beginnen als mijn ongi beeindigd zijn. In november wilt mijn gynaecoloog me terug zien en even kijken hoe mijn lichaam reageert op de pil, maar tot nu toe gaat het goed. ik ben niets aangekomen in gewicht (ben zelfs afgevallen) en voel me helemaal goed in mijn vel! 🙂

  13. Demi 6 maart 2016 / 11:04

    Wat een vervelende ervaring zeg. Nadat ik een longembolie heb gehad moest ik verplicht stoppen met de pil en mocht ik alleen nog een anticoncetie metzo min mogelijk hormonen. Dit was de mirena.. Mijn ervaring is heel positief. Hij werd ingebracht in het ziekenhuis en de arts kon gelijk zien of hij goed zat. Mijn lichsam heeft daarna nog aardig zijn best gedaan om hem eruit te werken. Dit ging gepaard met veel onderbuikpijn, maar hij is blijven zitten. Nu een jaar verder zit hij prima op zijn plek en ben ik nooit meer ongesteld geweest.

    • Lifesabout 6 maart 2016 / 21:09

      De negatieve verhalen komen natuurlijk alleen op internet. Voor iedereen is de ervaring anders en het kan juist ook positief verlopen!

  14. Kim 6 maart 2016 / 11:22

    OMG de Mirena… ik heb hem nu 4 jaar ‘erin zitten’ en serieus het plaatsen was voor mij net een bijna dood ervaring. Alles ging mis. Van een te grote eendenkbek (auwww!) tot aan het misprikken in mijn baarmoederwand. Het is dat het erin zit en nu goed werkt maar ik kijk op tegen het moment dat het eruit moet. Zou het NOOIT weer doen.

    • Kim 21 december 2016 / 16:19

      Hoi! Ik reageer even.. aangezien jouw verhaal bekend in de oren klinkt. Bij mij was het plaatsen van het spiraaltje ook een hel… het ergste was nog dat ik me terug trok tijdens het inbrengen van het spiraal en hij vervolg niet goed zat, hij moest er weer uit!! Ik was zo bang, maar geloof me het verwijderen van het spiraaltje voel je NIKS van!!! Dus wees niet bang. Liefs. (Ik heb hem nu pas 2 dagen maar voelt opzich wel prima, beetje bloedverlies en een klein beetje last van Mn buik en rug, verder niets)

  15. Celine 6 maart 2016 / 12:30

    Ooh wat erg dat ie er vanzelf uitkwam! Ik heb mijn mirena nu 9 maanden en ben redelijk tevreden… Na om en nabij 2 maanden geen bloed meer gezien. Helaas wel hele lelijke acne gekregen, die er nu nog steeds zit (wel wat minder). Ik had altijd al een slechte huid, maar van acne was ik toch al een jaar of twee helemaal verlost. Op het moment woon ik in het buitenland, maar als ik terug kom in juni en mijn rug en kaken nog steeds in deze staat zijn dan overweeg ik hem echt te laten verwijderen… Als ik dit van te voren geweten had dan had ik het echt niet gedaan! 🙁

  16. Bianca - Lotsoflocks 6 maart 2016 / 20:36

    Als het er zit en geen last bezorgt en al helemaal niet gewoon “meekomt” dan klinkt het wel handig maar toch, voor mij blijft de pil de beste optie voorlopig.

  17. Madelaine 26 maart 2016 / 21:31

    Ik heb sinds gister mijn mirena en ben erg benieuwd naar de komende tijd met dat ding. Je artikelen hebben me goed geholpen!

    • Koalabeautymama 27 maart 2016 / 10:44

      Fijn dat je er wat aan gehad hebt! Ik zou zeggen, gun het wat tijd om het te laten wennen en let goed op je gezondheid. Mocht je klachten krijgen, schrijf het op en kijk of het bijvoorbeeld na een maand zo blijft of veranderd. Succes! 🙂 x

  18. RS 13 juli 2016 / 08:59

    Jeetje! Zit juist te overwegen wel of niet te overstappen naar de mirena.
    Dank je wel voor het delen van je ervaring.

  19. Ria 8 december 2016 / 20:54

    Gelukkig heb je gezien toen het in de pot viel, anders hallo kleine baby. Poeh

  20. Mariska 16 juni 2017 / 21:19

    Ik was na het lezen van je blog over het plaatsen, nieuwsgierig naar hoe het nu met jou en de Mirena ervaring ging. Na even zoeken gelukkig deze gevonden. Wat heftig dat je lichaam het afgestoten had zeg! Ik heb pmdd, ik heb elke maand de klachten die jij omschrijft nadat de Mirena eruit was. En daarnaast afschuwelijke pijn, vooral in mijn gewrichten. Ik heb nu sinds vanmorgen de Mirena. Om die hevige klachten tegen te gaan. Ik hoop zo dat het gaat helpen. Ik heb alleen maar nare verhalen erover gelezen! Volgens de gynaecoloog gaat dit mij rust geven omdat mijn cyclus stil komt te liggen. Ik ben bang voor de depressies die je zou kunnen krijgen. Als het niks is, gaat het er weer uit. Moet er minimaal drie maanden in blijven zitten zei de arts. Ik moest het een kans geven. Als dit niet werkt ga ik Zoladex krijgen. Chemisch in de overgang. Ik wil namelijk mijn leven terug. Ik hoop zo dat het goed uit gaat pakken. Jij veel geluk met alles! Nogmaals dank! Hartelijke groet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *